Witam!
Jestem nowy na forum i proszę o pomoc!
Mam braki w materiale i dostałem z PKM-u takie o to zadanie
Oblicz średnicę pręta skręconego wykonanego ze stali E335, jeżeli moment skręcający wynosi 30kNm.
Proszę pomóżcie mi rozgryźć jakoś to zadanie bo nie wiem kompletnie jak się za to zabrać z góry dziękuję!
Średnica pręta skręconego
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Średnica pręta skręconego
Wykorzystaj warunek wytrzymałości na skręcanie:
(1)\(\displaystyle{ \tau= \frac{M _{s} }{W _{o} } \le k _{s}}\)
-Wo-wskaźnik biegunowy wytrz. dla pręta o średnicy d
(2)\(\displaystyle{ W _{o}= \frac{ \pi d ^{3} }{16} \approx 0,2d ^{3}}\)
- ks- dopuszczalne naprężenie na skręcanie dla materiału- patrz tablice,
-Ms-moment skręcajacy
..................
(3)\(\displaystyle{ d \ge \sqrt[3]{ \frac{M _{s} }{0,2 \cdot k _{s} } }}\)
......................
Musisz zaznajomić się z teorią, bo zapytają o pojęcia:
- miary jednostek w warunku wytrz., który podałem,
-momentu skręcającego Ms,
-rozkład naprężeń stycznych na przekroju kołowym,
- zależność Ms od mocy P i obrotów n,
- dopuszczalne naprężenie na skręcanie -statyczne ks, zmienne(ksj, kso). Jak zależy od kr,
-wskaźnika wytrz. na skręcanie,
- kąt skręcenia. Warunek sztywności skretnej.
- obliczanie wałów i osi na skręcanie.
...............
Tu nie chodzi o ratowanie d... - czterech liter, ale solidną wiedzę, bo Ci sprawdzą kręgosłup na zginanie, skręcanie i zginanie ze skręcaniem, a to boli, przede wszystkim psychicznie!
(1)\(\displaystyle{ \tau= \frac{M _{s} }{W _{o} } \le k _{s}}\)
-Wo-wskaźnik biegunowy wytrz. dla pręta o średnicy d
(2)\(\displaystyle{ W _{o}= \frac{ \pi d ^{3} }{16} \approx 0,2d ^{3}}\)
- ks- dopuszczalne naprężenie na skręcanie dla materiału- patrz tablice,
-Ms-moment skręcajacy
..................
(3)\(\displaystyle{ d \ge \sqrt[3]{ \frac{M _{s} }{0,2 \cdot k _{s} } }}\)
......................
Musisz zaznajomić się z teorią, bo zapytają o pojęcia:
- miary jednostek w warunku wytrz., który podałem,
-momentu skręcającego Ms,
-rozkład naprężeń stycznych na przekroju kołowym,
- zależność Ms od mocy P i obrotów n,
- dopuszczalne naprężenie na skręcanie -statyczne ks, zmienne(ksj, kso). Jak zależy od kr,
-wskaźnika wytrz. na skręcanie,
- kąt skręcenia. Warunek sztywności skretnej.
- obliczanie wałów i osi na skręcanie.
...............
Tu nie chodzi o ratowanie d... - czterech liter, ale solidną wiedzę, bo Ci sprawdzą kręgosłup na zginanie, skręcanie i zginanie ze skręcaniem, a to boli, przede wszystkim psychicznie!
Ostatnio zmieniony 7 sty 2014, o 10:52 przez siwymech, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 6 sty 2014, o 23:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
Średnica pręta skręconego
a był by ktoś tak dobry i rozwiązał to z małym wyjaśnieniem?
Dziękuję bardzo bo ratujecie mi tyłek
Dziękuję bardzo bo ratujecie mi tyłek
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Średnica pręta skręconego
Części maszyn, Z. Orlik, W. Surowiak. cz. II str.17 - 21. Podręcznik dla technikum.
W.Kr.
W.Kr.