układy płaski z tarciem

mariuszporebski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 29 sty 2012, o 14:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

układy płaski z tarciem

Post autor: mariuszporebski »

Witajcie, zaczynam swoją przygodę z mechaniką, i trafiłem na zadania poza zasięgiem, jest ich 5...
nie mam pojęcia z której strony je ugryźć i jak wyznaczyć reakcje nie mówiąć już o zapisaniu równań równowagi...
Bardzo bym prosił o pomoc w wyznaczeniu reakcji i zapisaniu układów równowagi.
1)

Kod: Zaznacz cały

http://zapodaj.net/83a83fbe22e7e.png.html
2)

Kod: Zaznacz cały

http://zapodaj.net/57c34366bc220.png.html
3)

Kod: Zaznacz cały

http://zapodaj.net/6a3922b1aa17a.png.html
4)

Kod: Zaznacz cały

http://zapodaj.net/1de96034192dc.png.html
5)

Kod: Zaznacz cały

http://zapodaj.net/4823a23bc90d3.png.html
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

układy płaski z tarciem

Post autor: kruszewski »

Do jednego z zadań dam taką podpowiedź szkicem i słowami:
proszę rozłożyć układ na dwa podukłady i zauważyć, że siła potrzebna do poziomego przesunięcia półkuli jest równa nie tylko jej tarciu o podłoże, ale też sile z jaką klin naciska na chropowatą pionową ścianę. Oraz i to, że dla poruszenia półkuli niezbędny jest ruch klina ze wszystkimi konsekwencjami stąd wynikającymi.

W.Kr.
Załączniki
Półwalec i klin.png
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2429
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

układy płaski z tarciem

Post autor: siwymech »



W tego typu ćwiczeniach rachunkowych, musisz wyodrębnić z układu złożonego tworzącego tkzw. parę kinematyczna układy proste i dla nich wypisać warunki równowagi. Zrównan znajdujesz szukane wielkości.
Do równań dopisujesz podstawowe prawo tarcia ślizgowego Coulomba
\(\displaystyle{ T=\mu \cdot N}\)

Układ I . Równowaga tarczy hamulcowej( bębna) wzgl. p.O (oś obrotu tarczy.
1. Wprowadzamy siłę tarcia- oporu T - kierunek styczny do tarczy, zwrot siły przeciwny do przewidywanego jej obrotu, czyli w prawo / siła ta przyłożona do klocka, ma oczywiście zwrot przeciwny/.
Wskazówka:
Zawsze wyznaczaj siłę tarcia poczynając od elementu ruchomego(tutaj tarcza)!!!

2. Siła nacisku klocka N na tarczę- kierunek prostopadły do T, zwrot w dół.
3. Pomijam rekcję w podparciu tarczy ( nie wpłynie to na wynik obliczeń!)
4. Warunki równowagi momentów wszystkich sił wzgl. p.O:
(1)\(\displaystyle{ \Sigma M _{o}= G \cdot R- T \cdot R =0}\)
(2) \(\displaystyle{ T=\mu \cdot N}\)

Układ II . Równowaga dźwigni hamulcowej wzgl. p.A (oś obrotu dźwigni).
Uwaga;pomijam reakcje w przegubie A- nie wpłynie to na wynik obliczeń.
1.Warunek równowagi momentów wszystkich sił wzgl. bieuna A
(3)\(\displaystyle{ \Sigma M _{A}= -P \cdot\left( a+b\right)+N \cdot a -T \cdot e=0}\)
(4) \(\displaystyle{ T=\mu \cdot N}\)
.........................................................
mariuszporebski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 29 sty 2012, o 14:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

układy płaski z tarciem

Post autor: mariuszporebski »

Dzięki waszym podpowiedziom zrobiłem pozostałe zadania, dziekuję
ODPOWIEDZ