rama statycznie niewyznaczalna - metoda sił

kubapn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 paź 2012, o 11:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

rama statycznie niewyznaczalna - metoda sił

Post autor: kubapn »

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/1r3V/


Do wykonania mam zadanie związane z wykonaniem wykresów sił wewnętrznych (M, T, N) wykorzystując metodę sił. Rama statycznie niewyznaczalna

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/1r3V/

Nowy temat..
Z tego co zdążyłem się zorientować to wyżej wymieniony układ muszę zastąpić układem uproszczonym.. Jakieś wskazówki? Rady?
crimlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 39 razy

rama statycznie niewyznaczalna - metoda sił

Post autor: crimlee »

przede wszystkim musisz ustalić ile jest nadliczbowych reakcji
gdy już ustalisz, że jest ich \(\displaystyle{ n=1}\) to wybierasz sobie jakąś reakcję, która od teraz będzie się nazywała \(\displaystyle{ X_1}\) i rozwiązujesz równania kanoniczne metody sił. Popróbuj, jak nie będzie wychodzić, to postaram się pomóc
kubapn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 paź 2012, o 11:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

rama statycznie niewyznaczalna - metoda sił

Post autor: kubapn »

Dziękuje.

Prowadzący ćwiczenia "omawiając" wspomniał o trzech niewiadomych - x1; x2; x3..

I z jego rad to było jeszcze o wykresach dla stanu 0, x1=1, x2=1, x3=3 i dalej "róbta co chceta"
ODPOWIEDZ