Przeklęta drabina z odważnikiem - sprawdzenie wyniku
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 7 paź 2010, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ełk
- Podziękował: 3 razy
Przeklęta drabina z odważnikiem - sprawdzenie wyniku
Cześć, bujam się trochę z tą mechaniką a na zaliczeniu zawsze daje drabinę. Mam z niej szczątkowe notatki więc gdzieś na początku się gubię. Prosiłbym żeby ktoś mi wskazał gdzie, bo wychodzą głupoty.
Pozdrawiam
*W notatkach nie mam \(\displaystyle{ T{2}}\), nie powinno go być? Przecież tam też występuje tarcie?
* Dobrze wyznaczam Q prostopadłe potrzebne do obliczenia momentu?
Edit: Napłodziłem coś takiego, bez \(\displaystyle{ T2}\)
\(\displaystyle{ EX=0= G - T1 +Rp2 \Rightarrow T1= G + Rp2 \\
EY=0= Rp1-Q \Rightarrow Rp1=Q \\
T1= \mu_{1} \cdot Rp1 \Rightarrow \mu_{1} \cdot Q \\
Rp2_{ \mbox{prostopadłe} }= Rp2\sin \alpha \\
Q_{ \mbox{prostopadłe} }=Q\cos \alpha \\
EM_{0}=0= -\frac{1}{2} \cdot Q\cos \alpha \cdot L + rp2\sin \alpha \cdot L \\
= -\frac{1}{2} Q \cdot \cos \alpha + (\mu_{1}Q -G)\sin \alpha \\ \\
G= (-0,5Q\cos \alpha - \mu_{1} Q\sin \alpha ) :\sin \alpha ?}\)
Dobry kierunek? dodam że \(\displaystyle{ u_{1}}\) to jest "mi" jeden, nie wiedziałem jak wstawić znak mikro.
Pozdrawiam
*W notatkach nie mam \(\displaystyle{ T{2}}\), nie powinno go być? Przecież tam też występuje tarcie?
* Dobrze wyznaczam Q prostopadłe potrzebne do obliczenia momentu?
Edit: Napłodziłem coś takiego, bez \(\displaystyle{ T2}\)
\(\displaystyle{ EX=0= G - T1 +Rp2 \Rightarrow T1= G + Rp2 \\
EY=0= Rp1-Q \Rightarrow Rp1=Q \\
T1= \mu_{1} \cdot Rp1 \Rightarrow \mu_{1} \cdot Q \\
Rp2_{ \mbox{prostopadłe} }= Rp2\sin \alpha \\
Q_{ \mbox{prostopadłe} }=Q\cos \alpha \\
EM_{0}=0= -\frac{1}{2} \cdot Q\cos \alpha \cdot L + rp2\sin \alpha \cdot L \\
= -\frac{1}{2} Q \cdot \cos \alpha + (\mu_{1}Q -G)\sin \alpha \\ \\
G= (-0,5Q\cos \alpha - \mu_{1} Q\sin \alpha ) :\sin \alpha ?}\)
Dobry kierunek? dodam że \(\displaystyle{ u_{1}}\) to jest "mi" jeden, nie wiedziałem jak wstawić znak mikro.
Ostatnio zmieniony 4 paź 2012, o 12:50 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Znak "mikro" to \mu. I na drugi raz na obrazku dawaj sam obrazek, bez obliczeń. Tak na przyszłość.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Znak "mikro" to \mu. I na drugi raz na obrazku dawaj sam obrazek, bez obliczeń. Tak na przyszłość.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Przeklęta drabina z odważnikiem - sprawdzenie wyniku
Zostało rozw.na tym forum
303100.htm#p4949959
Siłę G dobrze przyłożyłeś(poziomo) do końa drabiny ( zastępując pionową G).
Kłopot z trzecim równaniem-trzeba wyznaczyć ramię działania poszcz. sił.
Odległość AO
\(\displaystyle{ \frac{AO}{l}=\cos \alpha , AO=l \cdot \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{OB}{l} =\sin \alpha , OB=l \cdot \sin \alpha}\)
Powodzenia
P.S.
Zadanie statycznie wyznaczalne przy założeniu, że któraś ze ścian idealnia gładka np. pozioma stąd TB=0
303100.htm#p4949959
Siłę G dobrze przyłożyłeś(poziomo) do końa drabiny ( zastępując pionową G).
Kłopot z trzecim równaniem-trzeba wyznaczyć ramię działania poszcz. sił.
Odległość AO
\(\displaystyle{ \frac{AO}{l}=\cos \alpha , AO=l \cdot \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{OB}{l} =\sin \alpha , OB=l \cdot \sin \alpha}\)
Powodzenia
P.S.
Zadanie statycznie wyznaczalne przy założeniu, że któraś ze ścian idealnia gładka np. pozioma stąd TB=0
Ostatnio zmieniony 5 paź 2012, o 19:04 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 7 paź 2010, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ełk
- Podziękował: 3 razy
Przeklęta drabina z odważnikiem - sprawdzenie wyniku
Dzięki za odpowiedź, przeanalizowałem tamte zadanie. Czemu nie mogę liczyć momentu względem punktu na drabinie? Styku z podłogą lub ścianą, lub nawet w środku masy. Tak jak to było liczone podczas belek czy tam równi?
Zrobiłem ponownie z oznaczeniami jak Twoje. Tylko siła \(\displaystyle{ T_{a}=0}\)
\(\displaystyle{ EX=0= G - T_{b}+N_{a} \Rightarrow T_{b}= G + N_{a} \Rightarrow N_{a}= Q \mu_{b} - G
EY=0= N_{b} - Q \Rightarrow Q= N_{b}
EM_{0}= l \cdot N_{a}\cos \alpha - l \cdot N_{b}\sin \alpha - Q\cos \alpha \cdot \frac{1}{2}l
G\cos \alpha = Q \mu_{b} - Q\sin \alpha - Q\cos \frac{1}{2}
G = \left( Q \mu_{b} - Q\sin \alpha - Q\cos \frac{1}{2} \right) : Cos \alpha}\)
Zgadza się?
Nie jestem pewien znaku przy ramieniu \(\displaystyle{ \frac{1}{2}l}\). Na dobrą sprawę nie mogę sobie wyobrazić w którą stronę przekręci ta siła drabinę.
Zrobiłem ponownie z oznaczeniami jak Twoje. Tylko siła \(\displaystyle{ T_{a}=0}\)
\(\displaystyle{ EX=0= G - T_{b}+N_{a} \Rightarrow T_{b}= G + N_{a} \Rightarrow N_{a}= Q \mu_{b} - G
EY=0= N_{b} - Q \Rightarrow Q= N_{b}
EM_{0}= l \cdot N_{a}\cos \alpha - l \cdot N_{b}\sin \alpha - Q\cos \alpha \cdot \frac{1}{2}l
G\cos \alpha = Q \mu_{b} - Q\sin \alpha - Q\cos \frac{1}{2}
G = \left( Q \mu_{b} - Q\sin \alpha - Q\cos \frac{1}{2} \right) : Cos \alpha}\)
Zgadza się?
Nie jestem pewien znaku przy ramieniu \(\displaystyle{ \frac{1}{2}l}\). Na dobrą sprawę nie mogę sobie wyobrazić w którą stronę przekręci ta siła drabinę.
Ostatnio zmieniony 5 paź 2012, o 19:04 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Przeklęta drabina z odważnikiem - sprawdzenie wyniku
1.Siła tarcia eliminujemy z równań przez ;
\(\displaystyle{ T_{B} =\mu \cdot N _{B}, gdzie N _{B}}\), reakcja normalna- prostopadła do ściany - podłoża i to jest niewiadoma!!. Znajdujemy ją z równań.
2.Jeżeli zakładamy że w p.A nie ma tarcia- to tam tylko reakcja NA- podpora ruchoma- reakcja prostopadła do powierzchni podparcia.
3.Biegun przyjmujesz dowolnie- ale musisz szukać odległości siły od bieguna tkzw. ramienia siły.
W tym przypadku - przez biegun przechodzi kierunek siły G- moment od tej siły =0 - ułatwia rozw.
Łatwo również znaleźć ramię reakcji i pozostałych sił wzgl. tak przyjętego bieguna.
Spróbuj przyjąc biegun w innym punkcie !
P.S. Twój rysunek prawie nieczytelny stąd trudności!!!
\(\displaystyle{ T_{B} =\mu \cdot N _{B}, gdzie N _{B}}\), reakcja normalna- prostopadła do ściany - podłoża i to jest niewiadoma!!. Znajdujemy ją z równań.
2.Jeżeli zakładamy że w p.A nie ma tarcia- to tam tylko reakcja NA- podpora ruchoma- reakcja prostopadła do powierzchni podparcia.
3.Biegun przyjmujesz dowolnie- ale musisz szukać odległości siły od bieguna tkzw. ramienia siły.
W tym przypadku - przez biegun przechodzi kierunek siły G- moment od tej siły =0 - ułatwia rozw.
Łatwo również znaleźć ramię reakcji i pozostałych sił wzgl. tak przyjętego bieguna.
Spróbuj przyjąc biegun w innym punkcie !
P.S. Twój rysunek prawie nieczytelny stąd trudności!!!
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Przeklęta drabina z odważnikiem - sprawdzenie wyniku
Tarcie o pionową ściane nie pociąga za zobą hiperstatyczności zadania.siwymech pisze:Zostało rozw.na tym forum
303100.htm#p4949959
Siłę G dobrze przyłożyłeś(poziomo) do końa drabiny ( zastępując pionową G).
Kłopot z trzecim równaniem-trzeba wyznaczyć ramię działania poszcz. sił.
Odległość AO
\(\displaystyle{ \frac{AO}{l}=\cos \alpha , AO=l \cdot \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{OB}{l} =\sin \alpha , OB=l \cdot \sin \alpha}\)
Powodzenia
P.S.
Zadanie statycznie wyznaczalne przy założeniu, że któraś ze ścian idealnia gładka np. pozioma stąd TB=0
-- 4 paź 2012, o 20:34 --
Poczytaj proszę tu:
Kod: Zaznacz cały
http://fizyczny.net/viewtopic.php?t=32920
Grafostatyka, esej o drabinie.
W.Kr.
Ostatnio zmieniony 5 paź 2012, o 19:05 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 7 paź 2010, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ełk
- Podziękował: 3 razy
Przeklęta drabina z odważnikiem - sprawdzenie wyniku
1. Znajdujemy, wyszło mi przecież Qsiwymech pisze:1.Siła tarcia eliminujemy z równań przez ;
\(\displaystyle{ T_{B} =\mu \cdot N _{B}, gdzie N _{B}}\), reakcja normalna- prostopadła do ściany - podłoża i to jest niewiadoma!!. Znajdujemy ją z równań.
2.Jeżeli zakładamy że w p.A nie ma tarcia- to tam tylko reakcja NA- podpora ruchoma- reakcja prostopadła do powierzchni podparcia.
3.Biegun przyjmujesz dowolnie- ale musisz szukać odległości siły od bieguna tkzw. ramienia siły.
W tym przypadku - przez biegun przechodzi kierunek siły G- moment od tej siły =0 - ułatwia rozw.
Łatwo również znaleźć ramię reakcji i pozostałych sił wzgl. tak przyjętego bieguna.
Spróbuj przyjąc biegun w innym punkcie !
P.S. Twój rysunek prawie nieczytelny stąd trudności!!!
2. Tak już się zorientowałem, dzięki.
3. Jeśli przyjąłem ten biegun jak Ty, w zadaniu które mi przytoczyłeś to powinno wyjść
\(\displaystyle{ G = \left( Q \mu_{b} - Q\sin \alpha \right) : \cos \alpha}\) ?
Ostatnio zmieniony 5 paź 2012, o 19:05 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Przeklęta drabina z odważnikiem - sprawdzenie wyniku
Tu graficzne rozwiązanie dla przypadku ogólnego z tarciem o pionową ścianę takim, że
\(\displaystyle{ \gamma_{s} = \arctan \mu_{s}}\)
W.Kr.
Ostatnio zmieniony 5 paź 2012, o 19:06 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Przeklęta drabina z odważnikiem - sprawdzenie wyniku
Jezeli dobrze odczytałem rys. i Twoje intencje co wielkości danych i szukanych!
Obliczam reakcje w linie G=S i reakcje normalne Na i Nb.- trzy niewiadome.
Warunki (analityczne) równowagi płaskiego dowolnego układu sił;
1.\(\displaystyle{ \Sigma F _{} x=0 \Rightarrow -T _{b}+G +N _{A}=0}\)
2.\(\displaystyle{ \Sigma F _{} y=0 \Rightarrow -Q+N _{B} =0}\)
3.\(\displaystyle{ \Sigma M _{0}=0 \Rightarrow -N _{A} \cdot l\sin \alpha +N _{B} \cdot l\cos \alpha -0,5Q \cdot l\cos \alpha =0}\)
Obliczam z (2)
\(\displaystyle{ N _{B}=Q}\)
z(1)
\(\displaystyle{ N _{A}=\mu \cdot Q-G}\)
z(3) siłę-napięcie w linie G=S
\(\displaystyle{ - \left( \mu \cdot Q+G \right) l \cdot \sin \alpha +Q \cdot l\cos \alpha -0,5Q \cdot l\cos \alpha =0}\)
po przekształceniach
\(\displaystyle{ G=S= \frac{Q \left( \mu \cdot \sin \alpha -0,5\cos \alpha \right) }{\sin \alpha}}\)
Uwaga
Gdyby podano, że ściana pionowa chropowata i podany taki sam współczynnik tarcia jak o podłoże poziome \(\displaystyle{ \left( \mu _{A} =\mu _{B}=\mu \right)}\)- to oczywiście uwzględniasz tarcie o tą ścianę pisząc
\(\displaystyle{ Ta=\mu \cdot N _{A}}\):
Siła ta wystąpi jako składnik rzutu na oś y!
Obliczam reakcje w linie G=S i reakcje normalne Na i Nb.- trzy niewiadome.
Warunki (analityczne) równowagi płaskiego dowolnego układu sił;
1.\(\displaystyle{ \Sigma F _{} x=0 \Rightarrow -T _{b}+G +N _{A}=0}\)
2.\(\displaystyle{ \Sigma F _{} y=0 \Rightarrow -Q+N _{B} =0}\)
3.\(\displaystyle{ \Sigma M _{0}=0 \Rightarrow -N _{A} \cdot l\sin \alpha +N _{B} \cdot l\cos \alpha -0,5Q \cdot l\cos \alpha =0}\)
Obliczam z (2)
\(\displaystyle{ N _{B}=Q}\)
z(1)
\(\displaystyle{ N _{A}=\mu \cdot Q-G}\)
z(3) siłę-napięcie w linie G=S
\(\displaystyle{ - \left( \mu \cdot Q+G \right) l \cdot \sin \alpha +Q \cdot l\cos \alpha -0,5Q \cdot l\cos \alpha =0}\)
po przekształceniach
\(\displaystyle{ G=S= \frac{Q \left( \mu \cdot \sin \alpha -0,5\cos \alpha \right) }{\sin \alpha}}\)
Uwaga
Gdyby podano, że ściana pionowa chropowata i podany taki sam współczynnik tarcia jak o podłoże poziome \(\displaystyle{ \left( \mu _{A} =\mu _{B}=\mu \right)}\)- to oczywiście uwzględniasz tarcie o tą ścianę pisząc
\(\displaystyle{ Ta=\mu \cdot N _{A}}\):
Siła ta wystąpi jako składnik rzutu na oś y!
Ostatnio zmieniony 5 paź 2012, o 19:06 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 7 paź 2010, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ełk
- Podziękował: 3 razy
Przeklęta drabina z odważnikiem - sprawdzenie wyniku
Dzięki wszystkim za odzew, a siwymech mam jeszcze jedno pytanie. Gdy liczyłeś 3 równanie równowagi przyjąłeś że układ skręca się w lewo, stąd - Na i + Nb, ale jak zauważyć że Q też "skręca drabinę" w lewo?
Tak, próbowałem ogarnać ten Esej, ale wydaje mi się, że to trochę nie ten poziom, mam bardzo okrojoną mech.
Tu graficzne rozwiązanie dla przypadku ogólnego z tarciem o pionową ścianę takim, że
W.Kr.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Przeklęta drabina z odważnikiem - sprawdzenie wyniku
Patrzysz jak dana siła stara się obrócić wokół bieguna.
Siła Q stara sie obrócić wokół bieguna O w prawo- zgodnie ze wskazówkami zegara- to znak momentu minus, przeciwnie +. Np. siła reakcji Nb- w lewo to plus.
To tylko umowa , ale trzeba być konsekwentnym!
P.S.
"Przyłóż palec w biegunie" i próbuj obróćić siłę wokół ramienia, no widzisz już wiesz!
Siła Q stara sie obrócić wokół bieguna O w prawo- zgodnie ze wskazówkami zegara- to znak momentu minus, przeciwnie +. Np. siła reakcji Nb- w lewo to plus.
To tylko umowa , ale trzeba być konsekwentnym!
P.S.
"Przyłóż palec w biegunie" i próbuj obróćić siłę wokół ramienia, no widzisz już wiesz!