Wytrzymałość materiału

mk4full
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 24 paź 2011, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biys
Podziękował: 17 razy

Wytrzymałość materiału

Post autor: mk4full »

Witam, właśnie wziąłem się za zadanie z wytrzymałości materiału. To mój "pierwszy dzień", proszę o sprawdzenie, uwagi, poprawki i cokolwiek, co pomoże mi ogarnąć te zadania.



\(\displaystyle{ \sum P _{ix} = R _{ax} - B \cdot 2\sin \alpha + P = 0}\)
\(\displaystyle{ \sum P _{iy} = R _{ay} - 4q - B \cdot \sin \alpha = 0}\)
\(\displaystyle{ \sum M _{iA} = -4q2 - M _{A} - B \cdot 7 \sin \alpha - P \cos \alpha \cdot 7}\)

Za wszelka pomoc, z góry dziękuje.
Pozdrawiam
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Wytrzymałość materiału

Post autor: kruszewski »

Potrzebny jest rysunek, w miarę dokładny.
W.Kr.
mk4full
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 24 paź 2011, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biys
Podziękował: 17 razy

Wytrzymałość materiału

Post autor: mk4full »

Tzn co jest z nim nie tak? Taki otrzymałem od wykładowcy, jedynie domalowałem ołówkiem siły \(\displaystyle{ R _{AX}, R _{A}, R _{AY}}\)
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1043
Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok|Warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 160 razy

Wytrzymałość materiału

Post autor: steal »

Obrazek jest niewidoczny.
dyku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 20 sie 2009, o 09:16
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 4 razy

Wytrzymałość materiału

Post autor: dyku »

W pierwszym równaniu masz źle zdefiniwany kierunek działania siły B.
Jeżeli masz w drugim równaniu sinusa to w pierwszym powinien być cosinus.

W ostatnim równaniu momentów zgubiłeś moment M.
Kierunek reakcji momentu w utwierdzeniu przyjąłbym odwrotnie, ale to tak na marginesie.

To tak z grubsza.
ODPOWIEDZ