Wyboczenie - zmiana długości pręta

Arowek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 cze 2009, o 17:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Wyboczenie - zmiana długości pręta

Post autor: Arowek »

Witam,
mam problem z zadankiem z tematyki wyboczenie. A mianowicie, jak zmieni się siła krytyczna przy wyboczeniu, jeżeli zwiększymy/zmniejszymy długość pręta o 10%/70%? Wiem, z jakiego wzoru skorzystać, ale wychodzą mi niestety głupoty. Będę wdzięczny za pomoc, jak ugryźć to zadanie.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Wyboczenie - zmiana długości pręta

Post autor: kruszewski »

A może Kolega pokazać te "głupoty" ?
W.Kr.
Arowek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 cze 2009, o 17:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Wyboczenie - zmiana długości pręta

Post autor: Arowek »

\(\displaystyle{ Pkr= \frac{ \pi ^{2} \cdot E \cdot I}{l ^{2} }}\)
Z tego wzoru korzystam. Więc pomyślałem, że jeżeli na początku mamy l, czyli powiedzmy 100%, to dodam to 10% do początkowego 100%, zamienię sobię na 1,1 i podniosę do kwadratu. No ale niestety nie jest to raczej dobry sposób.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Wyboczenie - zmiana długości pręta

Post autor: kruszewski »

A dla czego nie jest dobry?
Proszę zauważyć, że krytyczna siła jaką można przylożyć wzdłuż osi pręta poddanego ściskaniem tą siłą jest odwrotnie proporcjonalna do długości tego pręta _przy niezmienionym jego przekroju poprzecznym_ .
Zdziwienie , nie obeznanych z tymi zagadnieniami , mogą natomiast budzić wyniki otrzymywane na wartość siły wybaczającej przy zmniejszaniu długości pręta ( oczywista nie zmieniając jego przekroju, kształtu i pola) . Wtedy bowiem wzrost siły jest niepokojąco duży w miarę skracania pręta.
W.Kr.
ODPOWIEDZ