Poproszę o podpowiedzi do danego zadania:
Pręt o długości 1,5m pod działaniem siły został wydłużony o 3 mm. Jakie jest odkształcenie poprzeczne, jeżeli współczynnik Poissona \(\displaystyle{ \upsilion = 0,25}\) ?
Skoro współczynnik Poissona jest jest stosunkiem odkształcenia poprzecznego do odkształcenia podłużnego to:
(1)\(\displaystyle{ \upsilon = \frac{poprzeczne}{podłużne}}\)
Więc liczymy podłużne:
(2)\(\displaystyle{ \epsilon_{podluzne} = \frac{\Delta L}{L} \cdot 100 \%}\)
Gdzie:
\(\displaystyle{ \Delta L}\)=przyrost długości
\(\displaystyle{ L}\)=długość pierwotna
I rozwiązanie podkładamy do wzoru (1) i przekształcamy wzór tak by wyliczyć wartość szukaną czyli wydłużenie poprzeczne ?
Wytrzymałość materiałów
- steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
Wytrzymałość materiałów
Zgadza się. Tylko, że współczynnik Poissona wygląda tak:
\(\displaystyle{ \upsilon = - \frac{\epsilon_n}{\epsilon_m}}\)
(zabrakło znaku minus w Twoim wzorze).
\(\displaystyle{ \upsilon = - \frac{\epsilon_n}{\epsilon_m}}\)
(zabrakło znaku minus w Twoim wzorze).