Podstawy konstrukcji maszyn. Połączenia gwintowe. Problem

danbu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 5 lip 2010, o 12:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Podstawy konstrukcji maszyn. Połączenia gwintowe. Problem

Post autor: danbu »

Mam do rozwiązania i oddania następujące zadanie:

Śrubę M24x2 dokręcono momentem Mc=84854[Nmm], wywołując siłę w śrubie Q=20[kN], a następnie odkręcono momentem Mc1=71688[Nmm]. Przyjmując ds=22,7[mm] obliczyć współczynnik tarcia na powierzchni gwintu śruby i nakrętki.

Odpowiedź do zadania: współczynnik wynosi 0,15.

Wie ktoś jak to zrobić? Proszę o odpowiedź.
ODPOWIEDZ