Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu 2 zadań, nie są one stosunkowo trudne, ale mam z nimi problem...
Zadanie 1
Zadanie 2
http://i49.tinypic.com/103ap2v.jpg
http://i46.tinypic.com/2a9wejc.jpg
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc
Reakcje więzów
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 cze 2009, o 09:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 cze 2009, o 09:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
Reakcje więzów
Zapomniałem dodać najważniejszej rzeczy mój przydzielony numer to 21. Nie bardzo wiem jak rozpisać równania tam gdzie jest na rysunku ten kawałek ściany w punkcie 2 i 3. W drugim zadaniu przyznaję, że ta wysokość stwarza mi problem, bo gdyby belka była prosta, to zadanie byłoby banalnie proste
- steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
Reakcje więzów
Zadanie 1
Rozpatrzmy najpierw kulkę. Siła reakcji \(\displaystyle{ R_A}\), siła ciężkości \(\displaystyle{ Q}\) oraz siła naciągu nici \(\displaystyle{ S_1}\) muszą się równoważyć (bo kulka spoczywa). Wypisujemy więc równania równowagi sił w kierunku poziomym i kierunku pionowym.
\(\displaystyle{ R_A+S_1\cos(\frac{\pi}{2}-\alpha)=0}\)
\(\displaystyle{ S_1\sin(\frac{\pi}{2}-\alpha)-Q=0}\)
Stąd otrzymujemy wartość reakcji i naprężenia linki.
W analogiczny sposób postępujemy w węźle, gdzie spotykają się trzy linki:
\(\displaystyle{ S_3-S_1\cos\alpha=0}\)
\(\displaystyle{ S_2-S_1\sin\alpha=0}\)
Rozpatrzmy najpierw kulkę. Siła reakcji \(\displaystyle{ R_A}\), siła ciężkości \(\displaystyle{ Q}\) oraz siła naciągu nici \(\displaystyle{ S_1}\) muszą się równoważyć (bo kulka spoczywa). Wypisujemy więc równania równowagi sił w kierunku poziomym i kierunku pionowym.
\(\displaystyle{ R_A+S_1\cos(\frac{\pi}{2}-\alpha)=0}\)
\(\displaystyle{ S_1\sin(\frac{\pi}{2}-\alpha)-Q=0}\)
Stąd otrzymujemy wartość reakcji i naprężenia linki.
W analogiczny sposób postępujemy w węźle, gdzie spotykają się trzy linki:
\(\displaystyle{ S_3-S_1\cos\alpha=0}\)
\(\displaystyle{ S_2-S_1\sin\alpha=0}\)