Oblicz długość pręta

Awatar użytkownika
SZEKEL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 2 lut 2009, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 22 razy

Oblicz długość pręta

Post autor: SZEKEL »

Witam. Za zadanie mam obliczyć długość pręta l obciążonego masą własną i siłą Q, jednak za bardzo mi to nie wychodzi :|

Dane:
Q=10kN
Q=20kN/m
a=20 mm
kr=120 MPa
kc=80 MPa
ks=70MPa
kg=50 MPa

Próbowałem liczyć z wzoru na naprężenia, ale raczej z tego wyjdzie mi tylko pole powierzchni przekroju pręta, próbowałem korzystać z prawa Hooke'a, ale brakuje mi modułu Younga. Totalnie zgubiłem się w tym zadaniu. Proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam.
crimlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 39 razy

Oblicz długość pręta

Post autor: crimlee »

a co oznaczają kr kc ks kg?

edit:
i poprosiłbym treść tego zadania, bo chyba trzeba coś pokombinować
ODPOWIEDZ