Witam,
Czy chciałby mi ktoś pomóc obliczyć kratownicę zewnętrznie i wewnętrznie metodą równoważenia węzłów?
Dane które mam podane to
F(N), \(\displaystyle{ M=2\sqrt{2}}\) , a(m)
Obliczanie kratownicy
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 29 mar 2020, o 15:49
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 29 mar 2020, o 15:49
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Obliczanie kratownicy
Dziwne, bo z jednego z równań równowagi mamy :
\(\displaystyle{ - R_C - F =0 \rightarrow R_C= - F }\)
Z drugiego zaś po podstawieniu \(\displaystyle{ R_C = - F}\) i \(\displaystyle{ M=2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ -F \cdot a + F \cdot \frac{1}{2} a - M =0}\) , wtedy :
\(\displaystyle{ F = \frac{4 \sqrt{2} }{a} }\)
Zauważamy zatem, że \(\displaystyle{ R_C}\) zależna jest wprost od \(\displaystyle{ F}\) , oraz odwrotnie od \(\displaystyle{ a }\) .
Podobnie jest z zależnościami \(\displaystyle{ R_A}\) od \(\displaystyle{ F \ i \ a}\)
Czyżbym czegoś nie dostrzegał?
\(\displaystyle{ - R_C - F =0 \rightarrow R_C= - F }\)
Z drugiego zaś po podstawieniu \(\displaystyle{ R_C = - F}\) i \(\displaystyle{ M=2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ -F \cdot a + F \cdot \frac{1}{2} a - M =0}\) , wtedy :
\(\displaystyle{ F = \frac{4 \sqrt{2} }{a} }\)
Zauważamy zatem, że \(\displaystyle{ R_C}\) zależna jest wprost od \(\displaystyle{ F}\) , oraz odwrotnie od \(\displaystyle{ a }\) .
Podobnie jest z zależnościami \(\displaystyle{ R_A}\) od \(\displaystyle{ F \ i \ a}\)
Czyżbym czegoś nie dostrzegał?
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 29 mar 2020, o 15:49
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 3 razy
Re: Obliczanie kratownicy
Zapomniałam dopisać przy danych na M jednej jednostki
powinno tam być \(\displaystyle{ M=2\sqrt{2}Fa}\) (Nm)
Czy to coś zmieni?
powinno tam być \(\displaystyle{ M=2\sqrt{2}Fa}\) (Nm)
Czy to coś zmieni?
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 29 mar 2020, o 15:49
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 3 razy