Iloczyn dla przypomnienia

Miejsce wymiany doświadczeń dla nauczycieli i wykładowców.
opolree

Iloczyn dla przypomnienia

Post autor: opolree »



Czy jest gdzieś sztywno ustaloną kolejność zapisu mnożenia w matematyce, bo nauczycielka twierdzi, że Tak?
Ostatnio zmieniony 19 gru 2018, o 18:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Dublowanie tematów.
Belf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 113 razy

Iloczyn dla przypomnienia

Post autor: Belf »

Nie miała racji. Działanie mnożenia jest przemienne. To ,że rysunek sugeruje zapis: \(\displaystyle{ 7\cdot2=14}\) nie oznacza,że zapis:\(\displaystyle{ 2\cdot7=14}\)jest błędny.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Iloczyn dla przypomnienia

Post autor: Premislav »

Może nauczycielce chodziło o pierścienie nieprzemienne (w końcu pewnie studiowała jakąś matmę czy fizykę), ale nie należy mylić tego ze znanymi nam dobrze operacjami na liczbach rzeczywistych.
Kordyt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 21 sie 2014, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 30 razy

Iloczyn dla przypomnienia

Post autor: Kordyt »

Albo jest po pedagogice i niekoniecznie zna podstawy rachunków na liczbach rzeczywistych.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34305
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Iloczyn dla przypomnienia

Post autor: Jan Kraszewski »

Po prostu w książce była inna odpowiedź.

JK
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 927
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Iloczyn dla przypomnienia

Post autor: Elayne »

Nic nowego - po prostu, nauczyciel chciał usadzić.
opolree

Iloczyn dla przypomnienia

Post autor: opolree »

Więc nie ma sztywno, że \(\displaystyle{ ab=a+a...}\) B krotnie tylko może być tak że \(\displaystyle{ ab=b+b...}\) a krotnie suma, a nie \(\displaystyle{ ba=a+a...}\) suma b krotnie. Czyż nie ma takich definicji, że sztywno może być tylko i wyłącznie tak \(\displaystyle{ ab=a+a...}\) I \(\displaystyle{ ba=a+a...}\), czy matematyka tak nie definiuje iloczynòw, że pierwsze to mnożnik(ile razy sumować mnożną)A druga mnożna?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34305
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Iloczyn dla przypomnienia

Post autor: Jan Kraszewski »

Dobrze, pożartowaliśmy. To już kolejny wątek na ten sam temat, który zakładasz:
417786.htm
428221.htm
Nie ma sensu po raz kolejny dublować tej samej dyskusji.

Temat zamykam.

JK
Zablokowany