Dobry wieczór, czy byłby ktoś mi w stanie pomóc z poniższym zadaniem, nie używając wiedzy o liczbach zespolonych?
5th USAMO 1976, zadanie 5:
Udowodnij, że jeżeli wielomiany \(\displaystyle{ P(x), Q(x), R(x)}\) i \(\displaystyle{ S(x)}\) spełniają warunek
\(\displaystyle{ P(x^5) + x \cdot Q(x^5) + x^2 \cdot R(x^5) = (x^4 + x^3 + x^2 + x + 1) \cdot S(x)}\),
to \(\displaystyle{ P(X)}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ x - 1}\).
[Wielomiany] USA, 76
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 6 lut 2022, o 23:56
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 4 razy
[Wielomiany] USA, 76
Ostatnio zmieniony 7 lut 2022, o 02:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: USA, 76
Dzieląc wielomian \(\displaystyle{ P(x)}\) przez \(\displaystyle{ x-1}\) mamy
\(\displaystyle{ P(x) = (x-1) P_0(x) + a}\)
dla pewnego wielomianu \(\displaystyle{ P_0(x)}\) i \(\displaystyle{ a \in \RR}\). Z założenia mamy wtedy
\(\displaystyle{ (x^5-1) P_0(x^5) + a + x \cdot Q(x^5) + x^2 \cdot R(x^5) = (x^4+x^3+x^2+x+1) \cdot S(x)}\)
czyli
\(\displaystyle{ a + x \cdot Q(x^5) + x^2 \cdot R(x^5) = (x^4+x^3+x^2+x+1) \cdot S_1(x)}\)
gdzie \(\displaystyle{ S_1(x) = S(x) - (x-1) P_0(x^5)}\). W analogiczny sposób możemy zastąpić \(\displaystyle{ Q(x^5)}\) przez pewne \(\displaystyle{ b \in \RR}\) i \(\displaystyle{ R(x^5)}\) przez \(\displaystyle{ c \in \RR}\), tak że
\(\displaystyle{ a + x \cdot b + x^2 \cdot c = (x^4+x^3+x^2+x+1) \cdot S_2(x)}\)
dla pewnego wielomianu \(\displaystyle{ S_2(x)}\). Widać stąd łatwo, że \(\displaystyle{ S_2(x) = 0}\), bo w przeciwnym razie stopień prawej strony wynosiłby przynajmniej cztery, podczas gdy stopień lewej to najwyżej dwa. Stąd dalej \(\displaystyle{ a = b = c = 0}\), w szczególności \(\displaystyle{ a = 0}\), tj. \(\displaystyle{ P(x) = (x-1) P_0(x)}\).
\(\displaystyle{ P(x) = (x-1) P_0(x) + a}\)
dla pewnego wielomianu \(\displaystyle{ P_0(x)}\) i \(\displaystyle{ a \in \RR}\). Z założenia mamy wtedy
\(\displaystyle{ (x^5-1) P_0(x^5) + a + x \cdot Q(x^5) + x^2 \cdot R(x^5) = (x^4+x^3+x^2+x+1) \cdot S(x)}\)
czyli
\(\displaystyle{ a + x \cdot Q(x^5) + x^2 \cdot R(x^5) = (x^4+x^3+x^2+x+1) \cdot S_1(x)}\)
gdzie \(\displaystyle{ S_1(x) = S(x) - (x-1) P_0(x^5)}\). W analogiczny sposób możemy zastąpić \(\displaystyle{ Q(x^5)}\) przez pewne \(\displaystyle{ b \in \RR}\) i \(\displaystyle{ R(x^5)}\) przez \(\displaystyle{ c \in \RR}\), tak że
\(\displaystyle{ a + x \cdot b + x^2 \cdot c = (x^4+x^3+x^2+x+1) \cdot S_2(x)}\)
dla pewnego wielomianu \(\displaystyle{ S_2(x)}\). Widać stąd łatwo, że \(\displaystyle{ S_2(x) = 0}\), bo w przeciwnym razie stopień prawej strony wynosiłby przynajmniej cztery, podczas gdy stopień lewej to najwyżej dwa. Stąd dalej \(\displaystyle{ a = b = c = 0}\), w szczególności \(\displaystyle{ a = 0}\), tj. \(\displaystyle{ P(x) = (x-1) P_0(x)}\).