APMO 1/1989 - Ciąg

Wszelkie konkursy oraz olimpiady matematyczne poza granicami Polski.
m-nowakowski05
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 sty 2014, o 21:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

APMO 1/1989 - Ciąg

Post autor: m-nowakowski05 »

Witam, znalazłem ciekawe zadanie, ale według mnie trochę trudne, a nawet bardzo. Jeśli ktoś umie wyjaśnić jak to rozwiązał, byłoby bardzo miło, gdyż sam nie umiem. Oto treść:
"Niech \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, ..., x_{n}}\) będą dodatnimi liczbami rzeczywistymi i niech
\(\displaystyle{ S=x_{1}+x_{2}+...+x_{n}}\).
Udowodnij, że:
\(\displaystyle{ (1+x_{1})(1+x_{2})...(1+x_{n}) \le 1+S+ \frac{S ^{2}}{2!} + \frac{S^{3}}{3!}+...+ \frac{S^{n}}{n!}}\) ".
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Miłosz
KPR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 11 lip 2009, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 31 razy

APMO 1/1989 - Ciąg

Post autor: KPR »

Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ