Wyprowadzenie rozw. w szereg Maclaurina wybranych funkcji

Dział prezentujący praktyczne zastosowanie teorii przy rozwiązywaniu zadań.
Regulamin forum
UWAGA! nie jest to dział, w którym zamieszczane są tematy z prośbą o rozwiązanie zadania.
Wszystkie posty w tym dziale muszą zostać zaakceptowane przez moderatora zanim się pojawią.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Wyprowadzenie rozw. w szereg Maclaurina wybranych funkcji

Post autor: luka52 »

Szeregi Maclaurina wybranych funkcji
Spis treści
1. \(\displaystyle{ e^x}\)
2. \(\displaystyle{ \sin x}\)
3. [url=http://www.matematyka.pl/304176.htm#3]\(\displaystyle{ \cos x}\)[/url]
4. [url=http://www.matematyka.pl/304176.htm#4]\(\displaystyle{ (1-x)^{-1}}\)[/url]
5. [url=http://www.matematyka.pl/304176.htm#5]\(\displaystyle{ \ln (1+x)}\)[/url]
6. [url=http://www.matematyka.pl/304176.htm#6]\(\displaystyle{ (1+x)^\alpha}\)[/url]
7. [url=http://www.matematyka.pl/304176.htm#7]\(\displaystyle{ \arctan x}\)[/url]
8. [url=http://www.matematyka.pl/304176.htm#8]\(\displaystyle{ \arcsin x}\)[/url]
9. [url=http://www.matematyka.pl/304176.htm#9]\(\displaystyle{ x/(e^x - 1)}\)[/url]
10. [url=http://www.matematyka.pl/304176.htm#10]\(\displaystyle{ \ln(1-x)/(x-1)}\)[/url]
11. [url=http://www.matematyka.pl/304176.htm#11]\(\displaystyle{ e^x \sin x}\)[/url]
12. [url=http://www.matematyka.pl/304176.htm#d]Dodatek[/url]

1. \(\displaystyle{ e^x = \sum_{n = 0}^{+\infty} \frac{x^n}{n!} = 1 + x + \frac{x^2}{2} + \frac{x^3}{6} + \frac{x^4}{24} + \ldots, \quad x \in \RR}\)
Wyprowadzenie:    
2. \(\displaystyle{ \sin x = \sum_{n = 0}^{+\infty} \frac{(-1)^n }{(2n+1)!} x^{2n+1} = x - \frac{x^3}{6} + \frac{x^5}{120} - \frac{x^7}{5040} + \ldots, \quad x \in \RR}\)
Wyprowadzenie:    
3. \(\displaystyle{ \cos x = \sum_{n = 0}^{+\infty} \frac{(-1)^n}{(2n)!} x^{2n} = 1 - \frac{x^2}{2} + \frac{x^4}{24} - \frac{x^6}{720} + \ldots, \quad x \in \RR}\)
Wyprowadzenie:    
4. \(\displaystyle{ \frac{1}{1-x} = \sum_{n = 0}^{+\infty} x^n = 1 + x + x^2 + x^3 + x^4 + \ldots, \quad |x| < 1}\)
Wyprowadzenie:    
5. \(\displaystyle{ \ln (1+x) = \sum_{n = 1}^{+\infty} \frac{(-1)^{n+1}}{n} x^n = x - \frac{x^2}{2} + \frac{x^3}{3} - \frac{x^4}{4} + \frac{x^5}{5} - \ldots, \quad x \in (-1, 1]}\)
Wyprowadzenie:    
6. \(\displaystyle{ (1 + x)^\alpha = \sum_{n = 0}^{+\infty} \binom{\alpha}{n} x^n = 1 + \alpha x + \frac{\alpha (\alpha - 1)}{2} x^2 + \ldots , \quad |x| < 1, \; \alpha \in \CC}\)
Wyprowadzenie:    
7. \(\displaystyle{ \arctan x = \sum_{n = 0}^{+\infty} \frac{(-1)^n}{2n+1} x^{2n+1} = x - \frac{x^3}{3} + \frac{x^5}{5} - \frac{x^7}{7} + \ldots , \quad |x| \le 1}\)
Wyprowadzenie:    
8. \(\displaystyle{ \arcsin x = \sum_{n = 0}^{+\infty} \binom{-\frac{1}{2} }{n} \frac{(-1)^n}{2n+1} x^{2n+1} = x + \frac{1}{6} x^3 + \frac{3}{40} x^5 + \ldots, \quad |x| \le 1}\)
Wyprowadzenie:    
9. \(\displaystyle{ \frac{x}{e^x - 1} = \sum_{n = 0}^{+\infty} \frac{B_n}{n!} x^n = 1 - \frac{x}{2} + \frac{x^2}{12} - \frac{x^4}{720} + \frac{x^6}{30240} + \ldots, \quad x \in \RR}\)
Wyprowadzenie:    
10. \(\displaystyle{ \frac{\ln (1-x)}{x-1} = \sum_{n = 1}^{+\infty} H_n x^n = x + \frac{3}{2} x^2 + \frac{11}{6} x^3 + \frac{25}{12} x^4 + \ldots, \quad |x| < 1}\)
Wyprowadzenie:    
11. \(\displaystyle{ e^x \sin x = \sum_{n=1}^{+\infty} \frac{2^{\frac{n}{2}} \sin \frac{\pi n}{4} }{n!} x^n = x + x^2 + \frac{x^3}{3} - \frac{x^5}{30} - \ldots ,\quad x \in \RR}\)
Wyprowadzenie:    
Dodatek
Najczęściej wykorzystywane metody przy rozwijaniu funkcji w szereg Maclaurina (jak również Taylora), to:

* Mając dane rozwinięcie funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\), aby wyznaczyć rozwinięcie \(\displaystyle{ f(x^2)}\) (lub podobnej) wystarczy podstawić \(\displaystyle{ x \to x^2}\). I tak np.:
\(\displaystyle{ e^{-x^2} = \sum_{n = 0}^{+\infty} \frac{(-1)^n}{n!} x^{2n}}\)
* Czasem łatwiej jest wyznaczyć rozwinięcie pochodnej lub całki z danej funkcji. Np. Mając rozwinięcie funkcji kosinus wystarczy skorzystać z tego, iż \(\displaystyle{ (\cos x)' = - \sin x}\) by otrzymać rozwinięcie funkcji sinus.

* Jeżeli funkcja jest iloczynem kilku bardziej podstawowych funkcji, których rozwinięcie jest znane, można skorzystać z iloczynu Cauchy'ego szeregów by otrzymać szukane rozwinięcie - patrz [url=http://www.matematyka.pl/304176.htm#10]przykład 10[/url].
ODPOWIEDZ