Zad 1
Załóżmy przeciwnie, że żadna z danych liczb nie jest pierwsza. Ma wtedy ona co najmniej 2 pierwsze dzielniki (niekoniecznie różne). Wiemy, że wszystkie 15 liczb jest względnie pierwszych, a zatem żadne dwie nie mają takiego samego dzielnika, więc skoro mamy 15 liczb, większych niż 1, to co najmniej jedna ma dzielniki pierwsze większe lub równe 15-tej liczbie pierwszej, czyli 47, a więc sama będzie większa lub równa \(\displaystyle{ 47^2=2209>2009}\). Doszliśmy do sprzeczności z założeniami zadania, a zatem założenie, że żadna z danych liczb nie jest pierwsza było błędne. Co najmniej jedna z danych liczb musi być zatem pierwsza.
c.b.d.u.
Zad 2
Przez F oznaczmy taki punkt należący do odcinka BC, że odcinek DF jest równoległy do odcinka EA, a przez G oznaczmy punkt będący przecięciem się odcinków CD i EA. Z tw. Talesa \(\displaystyle{ \frac{BF}{BE}=\frac{BD}{DA}=\frac{1}{2} \Rightarrow \frac{BE}{2}=BF=FE=EC}\). Dalej używając tw. Talesa twierdzę, że \(\displaystyle{ \frac{EG}{FD}=\frac{CE}{CF}=\frac{1}{2} \ \frac{FD}{EA}=\frac{BD}{BA}=\frac{1}{2} \Rightarrow \frac{EG}{EA}=\frac{1}{4}}\). Oznaczmy sobie długość odcinka EG jako b. Wtedy \(\displaystyle{ GA=3b}\). Z równości \(\displaystyle{ \sphericalangle CDA= \sphericalangle EAD}\), wnioskuję, że trójkąt ADG jest równoramienny i \(\displaystyle{ GD=GA=3b}\). Przez H oznaczmy taki punkt należący do prostej AB, taki, że \(\displaystyle{ CD=CH}\). Wtedy \(\displaystyle{ \sphericalangle CHD= \sphericalangle CDH= \sphericalangle EAD}\), a więc proste EA i CH są równoległe. Z tw. Talesa \(\displaystyle{ \frac{EA}{CH}=\frac{BE}{BC}=\frac{2}{3} \Rightarrow CH=\frac{3}{2}\cdot EA=\frac{3}{2}\cdot 4b=6b}\). Trójkąt CDH jest równoramienny, a zatem \(\displaystyle{ CD=CH=6b}\). Z tego wynika, że \(\displaystyle{ DG=GC=GA=3b}\), a zatem w trójkącie ACD środkowa opuszczona z wierzchołka kąta jest równa połowie boku, na który została opuszczona co jest własnością trójkąta prostokątnego z kątem prostym przy wierzchołku, z którego dana środkowa została opuszczona. A zatem \(\displaystyle{ \sphericalangle BAC=90^{o}}\).
Zad 3
\(\displaystyle{ (a+b)(a+c)=a^{2}+ab+ac+bc=a(a+b+c)+bc}\). Z nierówności między średnią arytmetyczną i geometryczną wnioskuję, że \(\displaystyle{ \frac{a(a+b+c)+bc}{2} \ge \sqrt{a(a+b+c)bc} \Rightarrow (a+b)(a+c)=2\cdot \frac{a(a+b+c)+bc}{2} \ge 2\sqrt{abc(a+b+c)}}\)
c.b.d.u.
Zad 4
Przedstawmy daną sumę jako sumę składników od x+1 aż do x+2000.
\(\displaystyle{ (x+1)+(x+2)+...+(x+2000)=(1+2+...+(x-1)+x+(x+1)+... =(x+2000))-(1+2+...+(x-1)+x)=\frac{(x+2000)(x+2001)}{2}-\frac{x(x+1)}{2}=\frac{x^{2}+4001x+2000\cdot 2001-x^{2}-x}{2}=\frac{4000x+2000\cdot 2001}{2}=1000 \cdot (2x+2001)}\)
Zauważmy, że \(\displaystyle{ 2}\) nie dzieli wyrażenia \(\displaystyle{ 2x+2001}\), \(\displaystyle{ 2^{3}}\) dzieli \(\displaystyle{ 1000}\), a \(\displaystyle{ 2^{4}}\) nie dzieli \(\displaystyle{ 1000}\), a więc w rozkładzie danej sumy na czynniki pierwsze 2 występuje w potędze nieparzystej, a więc dana suma nie może być kwadratem liczby naturalnej.
c.b.d.u.
Zad 5.
Zauważmy, że jeżeli \(\displaystyle{ (x; y)}\) jest rozwiązaniem danego układu, to także \(\displaystyle{ (x; -y)}\) jest jego rozwiązaniem. Zatem jeżeli dla danego k, układ ma mieć 3 rozwiązania, to musi mieć rozwiązanie postaci \(\displaystyle{ (x; 0)}\), bo inaczej miałby parzystą liczbę rozwiązań. Układ przyjmuje zatem postać:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}=0\\ (x-k)^{2}=1 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} x=0 \\ (-k)^{2}=1 \end{cases} \Rightarrow |-k|=1 \Rightarrow k=1 \vee k=-1}\).
Parametr k może przyjmować zatem 2 wartości, dla których dany układ równań może przyjmować postać
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}-y^{2}=0\\ (x+1)^{2}+y^{2}=1 \end{cases}}\)
albo
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}-y^{2} \\ (x-1)^{2}+y^{2}=1 \end{cases}}\)
Rozwiążmy teraz oba układy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}-y^{2}=0 \\ (x+1)^{2}+y^{2}=1 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} x^{2}=y^{2} \\ x^{2}+2x+1+x^{2}=1 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} x^{2}=y^{2} \\ 2x(x+1)=0 \end{cases} \Rightarrow x=0 \vee x=-1 \Rightarrow 0=x^{2}=y^{2} \vee 1=x^{2}=y^{2}}\)
i otrzymujemy 3 pary rozwiązań \(\displaystyle{ (0; 0); (-1; 1); (-1; -1)}\).
Rozwiązując analogicznie drugi układ dochodzimy do postaci:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}=y^{2} \\ 2x(x-1)=0 \end{cases}}\) z czego analogicznie otrzymujemy 3 pary rozwiązań \(\displaystyle{ (0; 0); (1; -1); (1; 1)}\)
Zatem dla parametu k równego 1 lub -1 otrzymujemy w obu przypadkach po 3 rozwiązania, a dla innych wartości parametru k układ posiada parzystą liczbę rozwiązań, a więc inną niż 3.
Kategoria I, 6 lipca 2009, 14:37
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Kategoria I, 6 lipca 2009, 14:37
Oceny:
Zadanie 1. - 6
Zadanie 2. - 5
Zadanie 3. - 6
Zadanie 4. - 6
Zadanie 5. - 6
--
Komentarze:
Zadanie 2.:
Zadanie 1. - 6
Zadanie 2. - 5
Zadanie 3. - 6
Zadanie 4. - 6
Zadanie 5. - 6
--
Komentarze:
Zadanie 2.:
Zakładasz bez dowodu, że \(\displaystyle{ \sphericalangle EAD}\) jest kątem ostrym. Masz pecha, bo akurat u mnie na rysunku pomocniczym jest rozwarty i wówczas zachodziłoby: \(\displaystyle{ \sphericalangle CHD= \sphericalangle CDH= 180^o - \sphericalangle EAD}\). Wiem, że fakt, że ten kąt jest ostry, wynika z równoramienności trójkąta \(\displaystyle{ \Delta ADG}\), ale to trzeba napisać.Przez H oznaczmy taki punkt należący do prostej AB, taki, że CD=CH. Wtedy \(\displaystyle{ \sphericalangle CHD= \sphericalangle CDH= \sphericalangle EAD}\), a więc proste EA i CH są równoległe.
z wierzchołka kąta \(\displaystyle{ \sphericalangle CAD}\), nie zapominaj o dokładnym opisywaniu sytuacjia zatem w trójkącie ACD środkowa opuszczona z wierzchołka kąta jest równa połowie boku