Zad. 2
x:y stosunek w jakim należy wziąć oba stopy
1*x+3*y=5
2*x+5*y=9
x=5-3y
10-6y+5y=9
y=1
x=5-3=2
odp. Stosunek w jakim należy wziąć obydwa stopy to 2:1.
Zad.3
Z:u _{n+1}=2u _{n} +7 dla n ge 1
T: u _{n} <9001
u_{1}=1
u _{2} =9
u _{3} =25
u _{4}=57
u _{5} =121
u _{6} =249
u_{7} =505
u_{8} =1017
u_{9} =2041
u_{10} =4089
u _{11} =8185
u _{12} 16377
Stąd wnioskujemy że największe n wynosi 11, aby spełniało podaną nierówność.
Zad.5
f(x)+4f(1/x)=3x
ightarrow f(x)=3x-4f(1/x)
podkładamy za x 1/x
f(1/x) +4f(x)=3/x
f(1/x)+12x-16f(1/x)=3/x
12x-3/x=15f(1/x)
f(1/x)=(12*x)/15-3/(15*x)
po raz kolejny za x podkładamy 1/x i otrzymujemy funkcje:
f(x)=12/(15*x)-(3*x)/15
Kategoria II, 10 lipca 2009, 17:34
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Kategoria II, 10 lipca 2009, 17:34
Oceny:
zadanie 1.: 0
zadanie 2.: 0
zadanie 3.: 0
zadanie 4.: 0
zadanie 5.: 6
Zadanie 2.
Rozwiązanie błędne, nieprawidłowo skorzystano ze stosunków masowych.
Zadanie 3.
Rozwiązanie zadania nie opiera się na żadnym wnioskowaniu popartym obliczeniami.
Zadanie 5.
zadanie 1.: 0
zadanie 2.: 0
zadanie 3.: 0
zadanie 4.: 0
zadanie 5.: 6
Zadanie 2.
Rozwiązanie błędne, nieprawidłowo skorzystano ze stosunków masowych.
Zadanie 3.
Rozwiązanie zadania nie opiera się na żadnym wnioskowaniu popartym obliczeniami.
Zadanie 5.
Rozwiazanie poprawne, choć zapis nieczytelny, pozbawiony \(\displaystyle{ \LaTeX}\)-a.f(x)+4f(1/x)=3x
ightarrow f(x)=3x-4f(1/x)
podkładamy za x 1/x
f(1/x) +4f(x)=3/x
f(1/x)+12x-16f(1/x)=3/x
12x-3/x=15f(1/x)
f(1/x)=(12*x)/15-3/(15*x)
po raz kolejny za x podkładamy 1/x i otrzymujemy funkcje:
f(x)=12/(15*x)-(3*x)/15
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Kategoria II, 10 lipca 2009, 17:34
Nie zgadzam się z:
Zadanie 3 - Proponuję 6. Tak, racja, ale taka jest specyfika zadania. Rozwiązanie brutalne, niemniej poprawne. Musimy na przyszłość unikać zadań, które da się rozwiązać "na pałę". Wypadałoby aby ta osoba jeszcze wspomniała, że \(\displaystyle{ u_n}\) jest rosnący.
Zadanie 3 - Proponuję 6. Tak, racja, ale taka jest specyfika zadania. Rozwiązanie brutalne, niemniej poprawne. Musimy na przyszłość unikać zadań, które da się rozwiązać "na pałę". Wypadałoby aby ta osoba jeszcze wspomniała, że \(\displaystyle{ u_n}\) jest rosnący.
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Kategoria II, 10 lipca 2009, 17:34
Tak jak tam się umówiliśmy, za takie coś będzie 2 punkty. Zatem zmieniam swoje zdanie i proponuję 2 pkt za zadanie 3.
OK?
OK?