Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)
-
- Użytkownik
- Posty: 924
- Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Całkonacja
- Podziękował: 227 razy
- Pomógł: 14 razy
Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)
Myślałem, że to jest coś, co jest pewne.
Znalazłem takie coś: \(\displaystyle{ 0=0 \cdot (-1)=[1+(-1)] \cdot (-1)=1 \cdot (-1)+(-1) \cdot (-1)=-1+(-1) \cdot (-1)}\), z czego wynika już nasza teza...
Znalazłem takie coś: \(\displaystyle{ 0=0 \cdot (-1)=[1+(-1)] \cdot (-1)=1 \cdot (-1)+(-1) \cdot (-1)=-1+(-1) \cdot (-1)}\), z czego wynika już nasza teza...
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)
Elayne, po pierwszym zdaniu spodziewałem się, że uderzysz w sedno sprawy, ale chyba jednak ja będę musiał.
Iloczyn dwóch liczb ujemnych jest liczbą dodatnią, co jest prostą konsekwencją wzoru de Moivre'a.
Iloczyn dwóch liczb ujemnych jest liczbą dodatnią, co jest prostą konsekwencją wzoru de Moivre'a.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)
Pisałem już o tym w swoim poście: 378181.htm#p5298692GluEEE pisze: \(\displaystyle{ 0=0 \cdot (-1)=[1+(-1)] \cdot (-1)=1 \cdot (-1)+(-1) \cdot (-1)=-1+(-1) \cdot (-1)}\), z czego wynika już nasza teza...
Dyskusja mocno się rozwinęła w zakresie tematyki. Autorowi tematu proponuję przejrzeć intensywnie uwagi oraz zastanowić się głębiej nad ideą tematyki, czy nie jest to zwykły przerost formy nad treścią. Brakuje również konsekwencji w zapisie.
Przede wszystkim nie do końca wiadomo, co przy stosowanej notacji oznaczać ma dokładnie zapis \(\displaystyle{ a-b}\). Wszak \(\displaystyle{ -}\) został zarezerwowany na oznaczenie liczby ujemnej, i nagle koliduje z oznaczeniem na operację arytmetyczną.
Wiele wzorków jest zwykłą konsekwencją przemienności i jedynie mnoży ilość tychże wzorów.
Co proponuję to gruntowne przemyślenie tematyki. W obecnej formie daleka jest ona od takiej, którą można z czystym sumieniem umieścić we właściwej części kompendium.
Temat do ewentualnej dyskusji pozostawiam otwarty. Jeżeli padnie jakaś nowa forma, którą autor zechce zamieścić w kompendium, sugeruję to zrobić w nowym temacie zostawiając ten do dyskusji. Sugeruję raz jeszcze dobre przemyślenie tematyki.
Bieżący temat odznaczam do zarchiwizowania na dzień 18 stycznia (2 tygodnie od dziś). Myślę, że jest to wystarczający przedział czasowy.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)
Dodam, że wg mnie tematy w kompendium powinny służyć wyjaśnianiu w przejrzysty sposób znanych faktów/pojęć, a nie służyć do opisywania własnej twórczości matematycznej.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 926
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 274 razy
Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)
W pierwotnej formie pierwszy post zawierał tylko wzory bo sądziłem że taka forma i przyjęty zapis będzie najbardziej czytelny i zrozumiały dla wszystkich, np. w akapicie „Prawo znaków" mamy:
\(\displaystyle{ +(+a) = +a = a}\)
- przed nawiasem zwykłym operator arytmetyczny plus \(\displaystyle{ „+"}\)
- w nawiasie zwykłym mamy znak liczby plus i literkę a oznaczającą liczbę
- dalej znak równości, plus a, znak równości i na końcu a
W ostatnim akapicie odszedłem od zasady zapisywania w nawiasie zwykłym znaku liczby i literki reprezentującej liczbę gdyż taki zapis \(\displaystyle{ a-(b-c)=a-b+c}\) w tym wypadku jest bardziej zrozumiały i czytelny od: \(\displaystyle{ (+a)-((+b)+(-c))}\) - (zmiana znaku przy opuszczaniu nawiasów).
Faktem jest że ilość wzorów można spokojnie zredukować mniej więcej o połowę - dla niektórych osób \(\displaystyle{ 5+(-7)}\) i \(\displaystyle{ -7+5}\) nie jest równoznaczne
\(\displaystyle{ +(+a) = +a = a}\)
- przed nawiasem zwykłym operator arytmetyczny plus \(\displaystyle{ „+"}\)
- w nawiasie zwykłym mamy znak liczby plus i literkę a oznaczającą liczbę
- dalej znak równości, plus a, znak równości i na końcu a
W ostatnim akapicie odszedłem od zasady zapisywania w nawiasie zwykłym znaku liczby i literki reprezentującej liczbę gdyż taki zapis \(\displaystyle{ a-(b-c)=a-b+c}\) w tym wypadku jest bardziej zrozumiały i czytelny od: \(\displaystyle{ (+a)-((+b)+(-c))}\) - (zmiana znaku przy opuszczaniu nawiasów).
Faktem jest że ilość wzorów można spokojnie zredukować mniej więcej o połowę - dla niektórych osób \(\displaystyle{ 5+(-7)}\) i \(\displaystyle{ -7+5}\) nie jest równoznaczne
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)
Mnie uczono, że arytmetyczny operator \(\displaystyle{ +}\) jest działaniem dwuargumentowym. Wobec tego zapisprzed nawiasem zwykłym operator arytmetyczny plus „+"
jest co najmniej bezsensowny w tym kontekscie.\(\displaystyle{ +\left( +a\right)=+a=a}\)
Dla kogo???Faktem jest że ilość wzorów można spokojnie zredukować mniej więcej o połowę - dla niektórych osób \(\displaystyle{ 5+(-7)}\) i \(\displaystyle{ -7+5}\) nie jest równoznaczne