Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)

Archiwum kompendium.
miodzio1988

Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)

Post autor: miodzio1988 »

no to równie dobrze mogę skorzystać z praw zawartych w temacie. O trochę inną "logikę" mi chodziło
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)

Post autor: bartek118 »

Nie wytłumaczysz tego "życiową" logiką - musiałbyś mieć ujemną liczbę czegoś
miodzio1988

Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)

Post autor: miodzio1988 »

Do operowania znakami liczb w różnego rodzaju zadaniach wystarczy LOGIKA.
Stad sie pytam co to za logika jest. Bo jeśli taka jaką Ty przedstawiasz to ten temat jest odpowiedni
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)

Post autor: SidCom »

formalny dowód logiczny:
Weżmy dwie liczby ujemne \(\displaystyle{ a, b}\)
Budujemy trzy zdania prawdziwe

\(\displaystyle{ p: a <0 \\
q: b<0 \\
r: ab >0}\)


Zachodzi implikacja prawdziwa:

\(\displaystyle{ (a <0) \wedge (b <0) \Rightarrow (ab >0) \quad \quad \quad (*)}\)

załóźmy jednak, że to nieprawda, czyli, że prawdziwa jest implikacja

\(\displaystyle{ (a <0) \wedge (b <0) \Rightarrow (ab <0)}\)

w logice to jest równoważne:

\(\displaystyle{ (a>0) \vee (b>0) \vee (ab <0)}\)

wzięliśmy dwie liczby ujemne a więc pierwsze dwa zdania są fałszywe. A zatem, żeby nasza alternatywa
pozostała prawdziwa musi być, że iloczyn dwóch liczb dodatnich jest ujemny.
To nie jest prawda . A zatem prawdziwa jest wyjściowa implikacja \(\displaystyle{ (*)\quad \blacksquare}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)

Post autor: a4karo »

bartek118 pisze:Nie wytłumaczysz tego "życiową" logiką - musiałbyś mieć ujemną liczbę czegoś
W życiu, jak weźmiesz kredyt, to masz ujemną liczbę złotówek (w bilansie, oczywiście).
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)

Post autor: bartek118 »

Ale żeby wyszło sensownie, to musiałbym mieć ujemną liczbę rat, żeby mnożyć dwie ujemne liczby
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)

Post autor: a4karo »

No nie. Raty są dodatnie, ilośc rat dodatnia, ale spłacając pomniejszasz kredyt
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)

Post autor: bakala12 »

SidCom, wybacz, ale nie mogę pozostawić tego "dowodu" bez komentarza.
SidCom pisze: Budujemy trzy zdania prawdziwe

\(\displaystyle{ p: a <0 \\
q: b<0 \\
r: ab >0}\)
Wybacz, ale to trzecie zdanie to Twoja teza. Jak już na samym początku piszesz, że jest prawdziwa ot tak, no to coś jest nie tak, nieprawdaż? Zakładasz tezę, a potem jej dowodzisz. Bez sensu...
Zachodzi implikacja prawdziwa:
\(\displaystyle{ (a <0) \wedge (b <0) \Rightarrow (ab >0) \quad \quad \quad (*)}\)
Znowu zakładamy tezę. Uwagi te same co wyżej.
załóźmy jednak, że to nieprawda, czyli, że prawdziwa jest implikacja
\(\displaystyle{ (a <0) \wedge (b <0) \Rightarrow (ab <0) \quad \quad \quad}\)(**)
Tutaj moje uwagi są następujące. Po pierwsze zaczynałeś dowód pisząc, że teza jest prawdą, teraz zakładasz, że jednak nie jest prawdziwa. Zdecyduj się. Ja rozumiem, że w Twoim zamyśle był dowód nie wprost, ale redakcja tego jest nie do przyjęcia. Poza tym teraz inna uwaga, bardziej merytoryczna. Zakładasz nieprawdziwość tezy, to znaczy implikacji \(\displaystyle{ (*)}\) i piszesz że wówczas musi być prawdziwa inna implikacja, pozwoliłem sobie nazwać ją \(\displaystyle{ (**)}\). Otóż implikacja \(\displaystyle{ (**)}\) nie jest zaprzeczeniem implikacji \(\displaystyle{ (*)}\). Zaprzeczenie implikacji \(\displaystyle{ p \Rightarrow q}\) to \(\displaystyle{ \neg p \wedge q}\), a to bardzo łatwo sprawdzić nie jest równoważne zdaniu \(\displaystyle{ p \Rightarrow \neg q}\). Tutaj mamy błąd merytoryczny, który dyskwalifikuje "dowód".
w logice to jest równoważne:

\(\displaystyle{ (a>0) \vee (b>0) \vee (ab <0)}\)
Nieprawda. To nie jest równoważne. Zaprzeczeniem zdania \(\displaystyle{ a<0}\) jest zdanie \(\displaystyle{ a \ge 0}\). Tutaj oczywiście możesz bronić się, że \(\displaystyle{ a}\) z założenia było ujemne, ale to bez znaczenia biorąc pod uwagę to co napisałem wyżej. To samo jest też wyżej, ale o tym nie wspomniałem. Zaprzeczeniem zdania \(\displaystyle{ ab>0}\) nie jest \(\displaystyle{ ab<0}\). Znów możemy się kłócić, że \(\displaystyle{ a,b}\) były ujemne, ale żeby napisać to co Ty napisałeś, trzeba by wykazać, że dla ujemnych \(\displaystyle{ a,b}\) prawdą jest że \(\displaystyle{ ab \neq 0}\). Dowodu niestety nie widzę. I mniemam iż formalny dowód tego faktu od aksjomatów wcale nie jest sprawą prostą.

Podsumowując: do niczego.
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)

Post autor: SidCom »

bakala12, nie. Zakładam, że jest prawdziwa, a potem udowadniam, że jej zaprzeczenie jest fałszywe...

ps. kłócić się na tym forum nie zamierzam. Nie po to tu dołączyłem. Dzięki za post. Przemyślę to.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)

Post autor: yorgin »

SidCom, ja widzę inną skazę.

Skoro chcesz udowodnić, że implikacja jest prawdziwa, to jej zaprzeczenie wygląda nieco inaczej. Zapominasz również o przypadku \(\displaystyle{ ab=0}\), choć to istotne tak bardzo nie jest.

Kłócą się chyba tylko Ci, którzy tego szukają. Lepiej pewne sprawy przemyśleć i znaleźć błędy swoje/innych, niż prowadzić wojnę.



Moje dodatkowe dwa grosze.

Grosz nr 1.

Wersja algebraiczna wykorzystująca zwykłe własności ciała liczb rzeczywistych.

\(\displaystyle{ (-1)(-1)+1\cdot (-1)=(-1)(1+(-1))=(-1)\cdot 0=0}\)

skąd

\(\displaystyle{ (-1)(-1)=1}\)

i łatwo to przenieść na dowolne liczby ujemne.

Grosz nr 2.

Intuicja, o której parę osób wspominało.

Jak spłacasz raty, pieniędzy Ci ubywa. Ale jak zabiorą Ci dwie raty (promocja), to zyskujesz. Dwa minusy = plus.
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)

Post autor: SidCom »

Rzeczywiście popełniłem błąd.
Zaprzeczeniem implikacji:

\(\displaystyle{ (a <0) \wedge (b <0) \Rightarrow (ab >0) \quad \quad \quad (*)}\)

jest koniunkcja :

\(\displaystyle{ (a<0) \wedge (b < 0) \wedge (ab < 0)}\)
GluEEE
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 924
Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy

Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)

Post autor: GluEEE »

Nieprawda. \(\displaystyle{ (a<0) \wedge (b < 0) \wedge (ab \le 0)}\)
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)

Post autor: SidCom »

Zgadza się. Ściśle rzecz biorąc tak jest.
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)

Post autor: Elayne »

Uzasadnienie dlaczego iloczyn dwóch liczb ujemnych jest liczbą dodatnią można znaleźć w analizie liczb zespolonych.
Można wykazać że: \(\displaystyle{ \ a \cdot b = (-a) \cdot (-b)}\)
Korzystając z równania:
\(\displaystyle{ c = a \cdot b + (-a) \cdot b + (-a) \cdot (-b)}\)
można pokazać że \(\displaystyle{ \ c=a \cdot b}\) i \(\displaystyle{ \ c=(-a) \cdot (-b)}\)

Czynnik -a przed nawias:
\(\displaystyle{ c = a \cdot b +{\blue (-a) \cdot b + (-a) \cdot (-b)}}\)
\(\displaystyle{ c = a \cdot b + {\blue (-a) \cdot [b + (-b)]}}\)
Z uwagi na: \(\displaystyle{ \ (+b)+(-b)=0}\)
mamy: \(\displaystyle{ \ c= a \cdot b + {\blue (-a) \cdot 0}}\)
\(\displaystyle{ \ c= a \cdot b}\)

Czynnik b przed nawias:
\(\displaystyle{ c ={\blue a \cdot b + (-a) \cdot b} + (-a) \cdot (-b)}\)
\(\displaystyle{ c ={\blue b \cdot [a + (-a)]} + (-a) \cdot (-b)}\)
\(\displaystyle{ c ={\blue b \cdot 0 } + (-a) \cdot (-b)}\)
\(\displaystyle{ c = (-a) \cdot (-b)}\)
Ostatnio zmieniony 4 sty 2015, o 13:58 przez Elayne, łącznie zmieniany 1 raz.
GluEEE
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 924
Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy

Plus i Minus (archiwizacja 18 stycznia)

Post autor: GluEEE »

No ok, ok... Ale po co dowodzić takie rzeczy?
Zablokowany