Rozwiąż układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} |x|-y=1 \\ x ^{2} + (y+1) ^{2}=8 \end{cases}}\)
układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lut 2008, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 119 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
układ równań
Najlatwiej chyba z wykresu
Rysujesz funkcje: \(\displaystyle{ y=|x|-1}\)
Oraz okrag: \(\displaystyle{ S=(0,-1)\ \ r=2\sqrt{2}}\)
Odrazu widac, ze sie przetna dla:
\(\displaystyle{ x=2\ \ \ \ x=-2}\)
I mamy rozwiazanie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2\\y=1\end{cases}\ \ \ \ \begin{cases}x=-2\\y=1\end{cases}}\)
POZDRO
Rysujesz funkcje: \(\displaystyle{ y=|x|-1}\)
Oraz okrag: \(\displaystyle{ S=(0,-1)\ \ r=2\sqrt{2}}\)
Odrazu widac, ze sie przetna dla:
\(\displaystyle{ x=2\ \ \ \ x=-2}\)
I mamy rozwiazanie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2\\y=1\end{cases}\ \ \ \ \begin{cases}x=-2\\y=1\end{cases}}\)
POZDRO