rozwiązanie równania różniczkowego w exelu

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
MaC24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 sty 2008, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: leżajsk

rozwiązanie równania różniczkowego w exelu

Post autor: MaC24 »

Cze, wszystkim ;]
mam takie zadanko do roz. może ktoś pomoże bo ja nie kapuje tych rów. różniczkowych, a oto one:

1.Opracować arkusz kalkulacyjny (Excel) do numerycznego rozwiązania równania różniczkowego (*) dla wartości parametrów podanych poniżej, kolejno - dla wymuszenia f1(t) i f2(t). Rozwiązania podać w postaci wykresów: x(t), x’(t) oraz x’=f(x).

x'' + ax' +bx = f(t) (*)
x(0) = c
x'(0) = 0

dane:
a=8
b=17
c=0
f1(t)=1
f2(t)= \(\displaystyle{ te^{-t}}\)

Tutaj daje to zad. w exelu ale nie wiem czy dobrze, raczej żle:) jest coś, bo jak podstawie za x'=0 to same zera wychodzą.
Nie moge umieścić tutaj linka do tego zad. bo jestem nowy, wiec jakby ktoś by chciał to napiście mi na gg 9806916, chyba że jest jakiś inny sposób.

Z góry dzięki za pomoc ;]

2. Opracować arkusz kalkulacyjny (Excel) do numerycznego rozwiązania równania różniczkowego generującego funkcję F(t): \(\displaystyle{ 2e^{-5t}}\) . Rozwiązanie podać w postaci wykresu F(t).
ODPOWIEDZ