Równanie Laplace'a

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7935
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1679 razy

Równanie Laplace'a

Post autor: janusz47 »

Równanie Laplece'a

Rozwiążemy numerycznie równanie Laplace'a:

\(\displaystyle{ u_{xx}+u_{yy}= 0 \ \ (1) }\)

w obszarze:

\(\displaystyle{ R = \{(x,y): a < x < b, \ \ c < y < d \}}\)

z uwzgędnieniem warunków Dirichleta:

\(\displaystyle{ u(x,c) = f_{1}(x), \ \ u(x,d) = f_{2}(x), \ \ a \leq x \leq b, }\)

\(\displaystyle{ u(a,y) = g_{1}(y), \ \ u(b,y) = g_{2}(x), \ \ c \leq y \leq d. }\)

Zagadnieniem Laplace'a modelujemy na przykład rozkład temperatury w prostokątnej jednorodnej cienkościennej płytce, którą pokrywamy siatką punktów węzłowych:

\(\displaystyle{ x_{i} = a +ih, \ \ y_{j} = c +jk, \ \ i = 0,1,...,n, \ \ j= 0,1,..., m. }\)

Pochodne cząstkowe aproksymujemy różnicami centralnymi drugiego rzędu:

\(\displaystyle{ \frac{u_{i+1,j} -2u_{i,j} +u_{i-1,j}}{h^2} + \frac{u_{i,j+1} -2u_{i,j} +u_{ij-1}}{k^2} = 0 }\)

\(\displaystyle{ 2\left(\frac{h^2}{k^2} +1\right) - (u_{i-1,j} + u_{i+1,j}) - \frac{h^2}{k^2}\left(u_{i,j-1} +u_{i,j+1} \right) =0, }\)

\(\displaystyle{ i = 1,2,...,n-1, \ \ j=1,2,..., m-1 }\)

i warunki brzegowe:

\(\displaystyle{ u(x_{i},y_{0}) = f_{1}(x_{i}), \ \ i=1,2,...n-1,}\)

\(\displaystyle{ u(x_{i},y_{m}) = f_{2}(x_{i}), \ \ i=1,2,...n-1,}\)

\(\displaystyle{ u(x_{0},y_{j}) = g_{1}(y_{j}), \ \ j=1,2,...m-1,}\)

\(\displaystyle{ u(x_{n},y_{j}) = g_{2}(y_{j}), \ \ j=1,2,...m-1.}\)

Przykład

Rozwiążemy w programie MATLAB równanie Laplace'a:

\(\displaystyle{ u_{xx} + u_{yy} = 0, }\)

przyjmując następujące warunki brzegowe:

\(\displaystyle{ u(x,0) =0, \ \ u_(x,\pi) = \sin(x), \ \ 0\leq x \leq \pi, }\)

\(\displaystyle{ u(0,y) =0, \ \ u(\pi, y) = 0, \ \ 0 \leq y \leq \pi.}\)

Program w MATLAB

Kod: Zaznacz cały

function laplace(f1,f2,g1,g2,a,n,itmax,tol) 
% Rozwiązanie równania Laplace'a w kwadracie z warunkami: u(x,0)=f1(x) 
% u(x,a)=f2(x) and u(0,y)=g1(y) i u(a,y)=g2(y) używając pięciopunktowej
% metody różnicowej. 
h=a/n; 
z=0:h:a; 
h 
disp('_____________________________________________') 
fprintf(' u= x\\y ') 
fprintf('%4.2f ',z) 
fprintf('\n') 
disp('______________________________________________') 
for i=1:n+1 
 u(i,1)=feval(f1,(i-1)*h); 
 u(i,n+1)=feval(f2,(i-1)*h); 
 u(1,i)=feval(g1,(i-1)*h); 
 u(n+1,i)=feval(g2,(i-1)*h); 
end 
iter=0; 
err=tol+1; 
while (err>tol)&(iter<itmax) 
 err=0; 
 for i=2:n 
 for j=2:n 
 oldu=u(i,j); 
 u(i,j)=(u(i+1,j)+u(i-1,j)+u(i,j+1)+u(i,j-1))/4; 
 res=abs(u(i,j)-oldu); 
 if (err<res); 
 err=res; 
 end 
 end 
 end 
 iter=iter+1; 
end 
for i=1:n+1 
 fprintf(' %4.2f',z(i))
 for j=1:n+1 
 fprintf('%10.4f ',u(i,j)) 
 end 
 fprintf('\n') 
end 
iter
Przykład

Kod: Zaznacz cały

function f=f1(x)
f=0;
function f=f2(x)
f=sin(x);

function g=g1(x)
g=0;
function g=g2(y)
g=0;

>> laplace('f1','f2','g1','g2',pi,9,120,10^(-6))

h =

    0.3491

________________________________________________________________________________________________________________________
 u= x\y   0.00       0.35        0.70       1.05      1.40      1.75       2.09       2.44       2.79        3.14 
________________________________________________________________________________________________________________________
 0.00    0.0000     0.0000     0.0000     0.0000     0.0000     0.0000     0.0000     0.0000     0.0000     0.0000 
 0.35    0.0000     0.0108     0.0228     0.0377     0.0570     0.0833     0.1196     0.1703     0.2416     0.3420 
 0.70    0.0000     0.0202     0.0429     0.0708     0.1072     0.1566     0.2248     0.3201     0.4541     0.6428 
 1.05    0.0000     0.0273     0.0578     0.0954     0.1444     0.2109     0.3028     0.4313     0.6118     0.8660 
 1.40    0.0000     0.0310     0.0658     0.1085     0.1643     0.2399     0.3444     0.4905     0.6957     0.9848 
 1.75    0.0000     0.0310     0.0658     0.1085     0.1643     0.2399     0.3444     0.4905     0.6957     0.9848 
 2.09    0.0000     0.0273     0.0578     0.0954     0.1444     0.2109     0.3028     0.4313     0.6118     0.8660 
 2.44    0.0000     0.0202     0.0429     0.0708     0.1072     0.1566     0.2248     0.3201     0.4541     0.6428 
 2.79    0.0000     0.0108     0.0228     0.0377     0.0570     0.0833     0.1196     0.1703     0.2416     0.3420 
 3.14    0.0000     0.0000     0.0000     0.0000     0.0000     0.0000     0.0000     0.0000     0.0000     0.0000 

iter =

    88

ODPOWIEDZ