Równanie Hiperboliczne

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Równanie Hiperboliczne

Post autor: janusz47 »

Równanie hiperboliczne

Zajmiemy się numerycznym rozwiązaniem jednowymiarowego zagadnienia hiperbolicznego.

Rozpatrujemy równanie drgającej struny:

\(\displaystyle{ \alpha^2 u_{xx} = u_{tt}, \ \ 0< x < L, \ \ t>0,}\)

z warunkami brzegowymi:

\(\displaystyle{ u(0, t) = 0, \ \ u(L,t) =0, \ \ t >0, }\)

i warunkami początkowymi:

\(\displaystyle{ u(x,0) = f(x), \ \ 0 \leq x \leq L,}\)

\(\displaystyle{ u_{t}(x,0) = g(x), \ \ 0 \leq x \leq L.}\)


Uwzględniamy obszar prostokąta: \(\displaystyle{ R = \{(x,t): 0 \leq x \leq L, \ \ 0 \leq t \leq T \}, }\) który pokrywamy siatką \(\displaystyle{ (h,k) }\) i pochodne cząstkowe aproksymujemy różnicami centralnymi drugiego rzędu:

\(\displaystyle{ u_{xx}(x_{i},t_{j}) = \frac{u(x_{i+1},t_{j}) -2u(x_{i},t_{j})+ u(x_{i-1},t_{j})}{h^2} + O(h^2) }\)

\(\displaystyle{ u_{tt}(x_{i},t_{j}) = \frac{u(x_{i+1},t_{j}) -2u(x_{i},t_{j})+ u(x_{i-1},t_{j})}{k^2} + O(k^2) }\)

Podstawiamy różnice do równania \(\displaystyle{ (1) }\) opuszczamy składniki reszt i otrzymujemy równanie różnicowe:

\(\displaystyle{ \alpha^2 \frac{u_{j+1}^{j} -2u_{i}^{j}+u_{j-1}^{i} }{h^2}= \frac{u_{i}^{j-1} -2u_{i}^{j} +u_{i}^{j+1}}{k^2} \ \ (2) }\)


Kładąc \(\displaystyle{ \lambda = \alpha \frac{k}{h} }\) i przekształcając \(\displaystyle{ (2) }\) otrzymujemy schemat różnicowy trójpoziomowy

\(\displaystyle{ u_{i}^{j+1}= 2(1- \lambda^2)u_{i}^{j} +\lambda^2 (u_{j+1}^{j}+ u_{i-1}^{j}) -u_{i}^{j-1} \ \ (2)}\)

Można udowodnić , że ta metoda bezpośrednia (explicite) określona wzorem \(\displaystyle{ (2) }\) jest stabilnie numeryczna dla \(\displaystyle{ 0< \lambda \leq1 }\) i jej rząd dokładności wynosi \(\displaystyle{ O(k^3 +h^2 k^2).}\)

Jako przykład roziążemy równanie hiperboliczne:

\(\displaystyle{ 16 u_{xx} = u_{tt}, \ \ 0 < x < 1, \ \ t>0.}\)

spełniające warunki:

\(\displaystyle{ u(0,t) = u(1,t)=0, \ \ t>0,}\)

\(\displaystyle{ u(x,0) = \sin(\pi\cdot x), \ \ 0\leq x \leq 1,}\)

\(\displaystyle{ u_{t}(x,0) =0, \ \ 0\leq x \leq 1.}\)

Program w MATLAB

Kod: Zaznacz cały

function hiperbolic(f,g,c1,c2,L,T,h,k,alpha) 
% Rozwiązanie równania hiperbolicznego z warunkami:  u(x,0)=f(x), ut(x,0)=g(x)i 
% u(0,t)=c1, u(L,t)=c2 trzypoziomowym schematem explicite
n=L/h; 
m=T/k; 
lambda=alpha*k/h; 
z=0:h:L; 
disp('___________________________________________') 
fprintf(' t x = ') 
fprintf('%4.2f ',z) 
fprintf('\n') 
disp('___________________________________________') 
fprintf('% 4.2f ',0) 
for i=1:n+1 
 u0(i)=feval(f,(i-1)*h); 
 fprintf('%10.6f ',u0(i)) 
end 
fprintf('\n') 
fprintf('% 4.2f %10.6f ',k,c1) 
for i=1:n-1 
 u1(i+1)=(1-lambda^2)*feval(f,i*h)+lambda^2/2*(feval(f,(i+1)*h)... 
 +feval(f,(i-1)*h))+k*feval(g,i*h); 
 fprintf('%10.6f ',u1(i+1)) 
end 
fprintf('%10.6f ',c2) 
fprintf('\n') 
for j=2:m 
 t=j*k; 
 fprintf('% 4.2f ',t) 
 u1(1)=c1; ui(1)=c1; u1(n+1)=c2; ui(n+1)=c2; 
 fprintf('%10.6f ',ui(1)) 
 for i=2:n 
 ui(i)=2*(1-lambda^2)*u1(i)+lambda^2*(u1(i+1)+u1(i-1))-u0(i); 
 fprintf('%10.6f ',ui(i)) 
 end 
 fprintf('%10.6f ',ui(n+1)) 
 fprintf('\n') 
 u0=u1; 
 u1=ui; 
end
Przykład

Kod: Zaznacz cały

function f=f1(x,t)
f=sin(pi*x);

function  g=g1(x,t)
g=0;

>> hiperbolic('f1','g1',0,0,1,0.5,0.2,0.05,4)
_______________________________________________________________________
 t\ x =  0.00       0.20        0.40       0.60        0.80       1.00 
_______________________________________________________________________
 0.00   0.000000   0.587785   0.951057   0.951057   0.587785   0.000000 
 0.05   0.000000   0.475528   0.769421   0.769421   0.475528   0.000000 
 0.10   0.000000   0.181636   0.293893   0.293893   0.181636   0.000000 
 0.15   0.000000  -0.181636  -0.293893  -0.293893  -0.181636   0.000000 
 0.20   0.000000  -0.475528  -0.769421  -0.769421  -0.475528   0.000000 
 0.25   0.000000  -0.587785  -0.951057  -0.951057  -0.587785   0.000000 
 0.30   0.000000  -0.475528  -0.769421  -0.769421  -0.475528   0.000000 
 0.35   0.000000  -0.181636  -0.293893  -0.293893  -0.181636   0.000000 
 0.40   0.000000   0.181636   0.293893   0.293893   0.181636   0.000000 
 0.45   0.000000   0.475528   0.769421   0.769421   0.475528   0.000000 
 0.50   0.000000   0.587785   0.951057   0.951057   0.587785   0.000000 
 
ODPOWIEDZ