Metoda Runge-Kutta rzędu 4 układu równań

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7935
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1679 razy

Metoda Runge-Kutta rzędu 4 układu równań

Post autor: janusz47 »

Metoda Runge-Kutta rzędu 4 układu równań

Dany jest układ dwóch zagadnień początkowych (Cauchy):

\(\displaystyle{ x^{'} = f(t,x(t),y(t)), \ \ x(a) = \alpha,}\)

\(\displaystyle{ y^{'} = g(t,x(t),y(t)), \ \ y(a) = \beta.}\)

Schemat Runge-Kutta rzędu 4 dla tego układu ma postać:

\(\displaystyle{ x_{n+1} = x_{n} +\frac{h}{6}(k_{1} + 2k_{2}+2k_{3}+ k_{4}),}\)

\(\displaystyle{ y_{n+1} = y_{n} +\frac{h}{6}(c_{1} + 2c_{2}+2c_{3}+ c_{4}),}\)

\(\displaystyle{ k_{1} = f(t_{n},x_{n},y_{n}), }\)

\(\displaystyle{ c_{1}= g(t_{n},x_{n},y_{n}), }\)

\(\displaystyle{ k_{2}= f\left(t_{n}+\frac{h}{2}, x_{n}+\frac{h}{2}k_{1}+\frac{h}{2}c_{1} \right),}\)

\(\displaystyle{ c_{2}= g \left (t_{n}+\frac{h}{2}, x_{n}+\frac{h}{2}k_{1} +\frac{h}{2}c_{1}\right)),}\)

\(\displaystyle{ k_{3} = f\left( t_{n} + \frac{h}{2}, x_{n}+\frac{h}{2}k_{2}, y_{n}+ \frac{h}{2}c_{2} \right),}\)

\(\displaystyle{ c_{3} = g\left( t_{n} + \frac{h}{2}, x_{n}+\frac{h}{2}k_{2}, y_{n}+ \frac{h}{2}c_{2} \right),}\)

\(\displaystyle{ k_{4}=f(t_{n}+h, x_{n}+ hk_{3}, y_{n}+hc_{3}),}\)

\(\displaystyle{ c_{4}=g(t_{n}+h, x_{n}+ hk_{3}, y_{n}+hc_{3}).}\)

Metodą możemy rozwiązywać numerycznie równania różniczkowe zwyczajne drugiego rzędu, sprowadzając je do układu równań rzędu pierwszego.

Przykład

Rozwiązać równanie

\(\displaystyle{ y^{''}(t) - 3y^{'}(t) +2y = 6e^{3t}, \ \ 0\leq t \leq 1}\)

z warunkami początkowymi: \(\displaystyle{ y(0)=1, \ \ y^{'}(0)=-1. }\)

Stosując podstawienia:

\(\displaystyle{ x^{'}(t) = 3x- 2y +6e^{3t}, \ \ x(0)=-1,}\)

\(\displaystyle{ y^{'}(t)= x, \ \ y(0) =1, \ \ 0\leq t \leq 1, }\)

sprowadzamy rozwiązanie równania rózniczkowego rzędu drugiego do rozwiązania układu równań pierwszego rzędu.

Program w MATLAB

Kod: Zaznacz cały

function ukl_rk4(f,g,a,b,x0,y0,n) 
% Rozwiązanie układu równań: x'=f(t,x,y), x(a)=x0, 
% y'=g(t,x,y), y(a)=y0 metodą  Runge-Kutta rzędu 4. 
fprintf('\n') 
disp(' Rozwiązanie układu równań rózniczkowych metodą Runge-Kutta rzędu 4 ') 
h=(b-a)/n; 
x=x0; 
y=y0; 
disp('________________________________') 
disp('    t          x            y   ') 
disp('________________________________') 
fprintf('\n') 
fprintf('%8.2f %10.3f %10.3f\n', a, x, y) 
for i=1:n 
 % Runge-Kutta rzędu 4 
 t=a+(i-1)*h; 
 k1=feval(f,t,x,y); 
 c1=feval(g,t,x,y); 
 k2=feval(f,t+h/2,x+h*k1/2,y+h*c1/2); 
 c2=feval(g,t+h/2,x+h*k1/2,y+h*c1/2); 
 k3=feval(f,t+h/2,x+h*k2/2,y+h*c2/2); 
 c3=feval(g,t+h/2,x+h*k2/2,y+h*c2/2); 
 k4=feval(f,t+h,x+h*k3,y+h*c3); 
 c4=feval(g,t+h,x+h*k3,y+h*c3); 
 x=x+h*(k1+2*k2+2*k3+k4)/6; 
 y=y+h*(c1+2*c2+2*c3+c4)/6; 
 t=t+h;
 fprintf('%8.2f %10.3f %10.3f\n',t,x,y) 
 end
Przykład

Kod: Zaznacz cały

function f=f1(t,x,y)
 f=3*x-2*y+6*exp(3*t);
 function g=g1(t,x,y)
 g=x;

>>  ukl_rk4('f1','g1',0,1,-1,1,10)

 Rozwiązanie układu równań rózniczkowych metodą Runge-Kutta rzędu 4 
________________________________
    t          x            y   
________________________________

    0.00     -1.000      1.000
    0.10     -0.763      0.909
    0.20     -0.142      0.860
    0.30      1.082      0.901
    0.40      3.223      1.107
    0.50      6.735      1.591
    0.60     12.257      2.520
    0.70     20.694      4.139
    0.80     33.311      6.798
    0.90     51.878     10.998
    1.00     78.850     17.452
ODPOWIEDZ