Bardzo prosiłbym o pomoc w pokazaniu jak zrobić zadanko
Wyznacz rozwiązanie ogólne równania Bernoulli'ego \(\displaystyle{ x^{2}\cdot y-x^{3}\cdot y'=y^{4}\cdot \cos x.}\)
Rozwiązanie ogólne równania Bernoulli'ego
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 cze 2022, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 1 raz
Rozwiązanie ogólne równania Bernoulli'ego
Ostatnio zmieniony 19 cze 2022, o 20:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Rozwiązanie ogólne równania Bernoulli'ego
\(\displaystyle{ x^{2}\cdot y-x^{3}\cdot y'=y^{4}\cdot \cos x \ \ \ \ \ \ \ \big| \ : \ (-y^4) \\
\frac{x^3y'}{y^4} - \frac{x^2}{y^3}= - \cos x \\
t= \frac{1}{y^3} \ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ t'= \frac{-3}{y^4}y' \\
x^3t'+3x^2t=3\cos x\\
x^3t=3\sin x+C\\
\frac{1}{y^3}= \frac{3\sin x+C}{x^3}\\
y= \frac{x}{ \sqrt[3]{3\sin x+C} }
}\)
\frac{x^3y'}{y^4} - \frac{x^2}{y^3}= - \cos x \\
t= \frac{1}{y^3} \ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ t'= \frac{-3}{y^4}y' \\
x^3t'+3x^2t=3\cos x\\
x^3t=3\sin x+C\\
\frac{1}{y^3}= \frac{3\sin x+C}{x^3}\\
y= \frac{x}{ \sqrt[3]{3\sin x+C} }
}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 cze 2022, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 1 raz