Badanie istnienia i jednoznaczności

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
agu_812
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 mar 2022, o 13:53
Płeć: Kobieta
wiek: 22

Badanie istnienia i jednoznaczności

Post autor: agu_812 »

Muszę zbadać istnienie i jednoznaczność rozwiązań problemu:

\(\displaystyle{ x'=1+x^{\frac23}, x(0)=1.}\)

Czy mógłby mi ktoś pomóc z rozwiązaniem tego zadania?
Ostatnio zmieniony 6 mar 2022, o 13:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm. Zły dział.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Badanie istnienia i jednoznaczności

Post autor: Premislav »

Twierdzenie Peana (trzeba sprawdzić założenie, ale to nie problem) daje nam istnienie rozwiązania, natomiast warunki twierdzenia Picarda nie są spełnione (niewątpliwie \(\displaystyle{ f(x)=1+x^{\frac{2}{3}}}\) nie jest lipszycowska; sypie się to w okolicach zera). Proponuję więc po prostu rozwiązać to zagadnienie, a przynajmniej przedstawić rozwiązania w postaci uwikłanej (całka nie jest aż tak straszna) i dzięki analizie tej postaci uwikłanej przekonać się, czy mamy jednoznaczność, czy nie.
ODPOWIEDZ