Równanie różniczkowe

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
math196
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 13 maja 2019, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 27 razy

Równanie różniczkowe

Post autor: math196 »

Mam problem jak rozwiązać pewne równanie. Polecenie jest tkie żeby wyznaczyć rozwiązanie problemu początkowego:

$$tx(1+tx^2)x'=1, x(1)=0$$
Czy umiał by ktoś pomóc ?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Równanie różniczkowe

Post autor: kerajs »

Równanie Bernoulliego:
\(\displaystyle{ t'=tx(1+tx^2)}\)
math196
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 13 maja 2019, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 27 razy

Re: Równanie różniczkowe

Post autor: math196 »

kerajs pisze: 31 paź 2021, o 16:52 Równanie Bernoulliego:
\(\displaystyle{ t'=tx(1+tx^2)}\)
kerajs a skąd wzieło się to \(\displaystyle{ t'}\) jak tam było wcześniej \(\displaystyle{ x'}\) ? Jak to zostało podzielone ?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2021, o 10:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Równanie różniczkowe

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ x'= \frac{\dd x }{\dd t }= \frac{1}{ \frac{\dd t }{\dd x } } = \frac{1}{t'}}\)
ODPOWIEDZ