Metoda charakterystyk

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Justia13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 26 maja 2021, o 16:49
Płeć: Kobieta
wiek: 26
Podziękował: 2 razy

Metoda charakterystyk

Post autor: Justia13 »

Cześć :)
mam problem ze znalezieniem całki ogólnej równania:
\(\displaystyle{ 3y^2z_x-(z-x)z_y=3y^2}\)
pierwsza jest łatwa i będzie to:
\(\displaystyle{ \frac{dx}{3y^2} = \frac{dz}{3y^2} }\)
\(\displaystyle{ C_1=x-z}\)
Z drugą mam problem bo przy \(\displaystyle{ dx-dz}\) dostaję w mianowniku 0.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4071
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Metoda charakterystyk

Post autor: Janusz Tracz »

Justia13 pisze: 27 maja 2021, o 21:49 Z drugą mam problem bo przy \(\displaystyle{ \dd x - \dd z}\) dostaję w mianowniku 0.
Wtedy zwykle można wnioskować, że \(\displaystyle{ \dd x - \dd z=0}\) bo jeśli masz równanie \(\displaystyle{ \text{coś}/0=\text{liczba}}\) to to coś raczej jest zerem. Tylko wtedy, gdy mamy \(\displaystyle{ 0/0}\) to ma szanse być skończone. To co teraz powiedziałem jest ultra nieformalne i na pewno nie może służyć jako naukowy argument ale oddaje to intuicję. Tak czy inaczej całka pierwsza pochodząca od równania \(\displaystyle{ \dd x - \dd z=0}\) jest funkcyjnie zależna z tą którą już wyznaczyłeś więc musisz napisać istotnie inne równanie na całkę pierwszą.

Powiedzmy, że poszukamy rozwiązania w postaci uwikłanej \(\displaystyle{ z=z(x,y)}\) dana będzie warunkiem \(\displaystyle{ \omega(x,y,z)=0}\). Wtedy dokonując zamiany zmiennych dostaniemy do rozwiązania
\(\displaystyle{ 3y^2\omega_x-(z-x)\omega_y+3y^2\omega_z=0}\)
gdzie \(\displaystyle{ \omega:D \subset \RR^3 \rightarrow \RR}\). Zatem równania na całki pierwsze to

\(\displaystyle{ \frac{ \dd x }{3y^2} =\frac{ \dd y }{x-z}=\frac{ \dd z }{3y^2} }\)

zatem faktycznie \(\displaystyle{ \dd x - \dd z=0}\) co daje całkę pierwszą \(\displaystyle{ \phi=x-z}\). Ale skoro \(\displaystyle{ x-z}\) jest stałe to całkując \(\displaystyle{ (x-z) \dd x =3y^2 \dd y}\) możemy zapisać

\(\displaystyle{ (x-z) \int_{}^{} \dd x =3 \int_{}^{} y^2 \dd y}\)

zatem \(\displaystyle{ y^3-(x-z)x}\) jest stałe więc przyjmujemy \(\displaystyle{ \psi=y^3-(x-z)x}\). Sprawdź czy faktycznie funkcje \(\displaystyle{ \phi,\psi:\RR^3 \rightarrow \RR}\) są całkami pierwszymi \(\displaystyle{ 3y^2\omega_x-(z-x)\omega_y+3y^2\omega_z=0}\) czyli czy spełniają to równanie. Teraz jeśli są to funkcyjnie niezależne całki pierwsze (tu wystarczy pokazać, że \(\displaystyle{ \nabla \phi \times \nabla \psi \neq \vec{0} }\)) to rozwiązaniem jest
\(\displaystyle{ \omega(x,y,z)=F(x-z,y^3-(x-z)x)}\)

gdzie \(\displaystyle{ F\in\mathcal{C}^1}\). Teraz przypominamy sobie, że \(\displaystyle{ \omega(x,y,z)=0}\) i zadawało to warunek na \(\displaystyle{ z(x,y)}\). Mamy więc rozwiązanie (niestety w postaci uwikłanej)

\(\displaystyle{ F(x-z,y^3-(x-z)x)=0}\)

i nie widzę sposobu aby to rozwikłać i wycisnąć z tego coś więcej.
drobna uwaga:    
ODPOWIEDZ