Wyznaczyć trajektorie izogonalne rodziny półprostych

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
july04
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 18 cze 2018, o 21:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznaczyć trajektorie izogonalne rodziny półprostych

Post autor: july04 »

Dobry wieczór,
mam do wykonania takie zadanie:

Wyznaczyć trajektorie izogonalne rodziny półprostych \(\displaystyle{ y=kx}\) gdzie \(\displaystyle{ \alpha \neq \frac{1}{2} \pi }\)

doszedłem do etapu gdzie mam takie równanie:

\(\displaystyle{ \frac{y' - k}{1+ky} = \frac{y}{x} }\)

Niestety nie wiem co dalej uczynić z tym równaniem.
ODPOWIEDZ