równanie cząstkowkowe II rzędu

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Aspik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 5 lip 2018, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

równanie cząstkowkowe II rzędu

Post autor: Aspik »

Czy równanie \(\displaystyle{ \sin(x)u_{xx}+u_{yy}- e^{x}=0 }\) jest równaniem cząstkowym II rzędu liniowym?
Ostatnio zmieniony 27 sty 2021, o 22:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
pkrwczn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 paź 2015, o 23:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 30 razy

Re: równanie cząstkowkowe II rzędu

Post autor: pkrwczn »

Tak.
ODPOWIEDZ