Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu podanych przykładów. Przy zastosowaniu wzorów wcyhodzą mi błędne wyniki i nie wiem gdzie popełniam błąd.
\(\displaystyle{ 1.f(x)=4x ^{- \frac{1}{2} }-6 }\)
\(\displaystyle{ 2.f(x) = \frac{x+1}{x-1} }\)
doprowadziłem 2 przykład do postaci \(\displaystyle{ \frac{1\cdot x-1-x+1 \cdot -1}{ (x-1)^{2} } }\) przy podjęciu dalszych kroków popełniam błędy.
\(\displaystyle{ 3.f(x)=e ^{-x ^{3} }}\)
wyznacz drugą pochodną funkcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 22 gru 2020, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
wyznacz drugą pochodną funkcji.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2021, o 15:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.