Układ równań różniczkowych rzędu I w postaci macierzowej

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
malwinka1058
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 1 paź 2014, o 16:45
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Układ równań różniczkowych rzędu I w postaci macierzowej

Post autor: malwinka1058 »

Rozwiązać zagadnienie początkowe opisane w sposób macierzowy:

\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{c}
x' \\
x'' \\

\end{array} \right]=\left[ \begin{array}{cc}
0 & 1 \\
-t^{4} & 0 \\

\end{array} \right]\cdot \left[ \begin{array}{c}
x \\
x' \\

\end{array} \right]
}\)


(w poleceniu miałam najpierw sprowadzić równanie \(\displaystyle{ x''+t^{4}x=0}\) do postaci macierzowej. Warunki początkowe \(\displaystyle{ x(\sqrt{\pi})=0, x'(\sqrt{\pi})=1}\).
Ostatnio zmieniony 24 sty 2021, o 16:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ