Znajdź rozwiązanie dokładne równania różniczkowego:

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Sznajdi95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 lis 2020, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
wiek: 25

Znajdź rozwiązanie dokładne równania różniczkowego:

Post autor: Sznajdi95 »

Znajdź rozwiązanie dokładne równania różniczkowego:
\(\displaystyle{ \begin{cases}y'- x^{2}= \frac{2y-2}{x} \\ y(1)= \frac{11}{2} \end{cases} }\)

Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Znajdź rozwiązanie dokładne równania różniczkowego:

Post autor: Janusz Tracz »

Równanie można zapisać w postaci: \(\displaystyle{ y'- \frac{2}{x} y=- \frac{2}{x}+x^2 }\), a to jest równanie liniowe. Wyznacz czynnik całkujący lub zastosuj uzmiennianie stałej.
ODPOWIEDZ