Rozwiąż równanie różniczkowe

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3422
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 997 razy
Pomógł: 3 razy

Rozwiąż równanie różniczkowe

Post autor: max123321 »

Oblicz:
\(\displaystyle{ y'-y\tg x=0}\)

No to sprawa wydaje się prosta, rozdzielam zmienne i całkuję stronami otrzymując:
\(\displaystyle{ \ln |y| =\ln| \frac{C}{\cos x}| }\) i dalej z tego:
\(\displaystyle{ |y|=| \frac{C}{\cos x}|}\), a to by znaczyło, że \(\displaystyle{ y}\) nie jest funkcją, natomiast w odpowiedziach jest, że \(\displaystyle{ y=\frac{C}{\cos x}}\), bez tych modułów. Dlaczego można tutaj pominąć moduły?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 1409 razy

Re: Rozwiąż równanie różniczkowe

Post autor: Janusz Tracz »

Bo \(\displaystyle{ C}\) to dowolna stała i ma już odpowiedni znak.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3422
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 997 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Rozwiąż równanie różniczkowe

Post autor: max123321 »

No, ale po pierwsze jak się pozbyć tych modułów? A po drugie nawet jak się pozbędziemy to wydaje mi się, że będą dwa rozwiązania \(\displaystyle{ y=| \frac{C}{\cos x}|}\) i \(\displaystyle{ y=-| \frac{C}{\cos x}|}\). Nie mogę jakoś tego ogarnąć.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22276
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3765 razy

Re: Rozwiąż równanie różniczkowe

Post autor: a4karo »

`|a|=|b|` oznacza, że `a=b` lub `a=-b`, czyli `y=\frac{C} {\cos x} ` lub `y=\frac{-C} {\cos x} =\frac{C'} {\cos x} `
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3422
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 997 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Rozwiąż równanie różniczkowe

Post autor: max123321 »

No faktycznie, to ma sens. Dzięki a4karo.
ODPOWIEDZ