Nieliniowe równanie różniczkowe 4 rzędu

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
adekkepki17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 15 sty 2021, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 6 razy

Nieliniowe równanie różniczkowe 4 rzędu

Post autor: adekkepki17 »

Cześć,
Prosiłbym o pomoc z rozwiązaniem poniższego równania różniczkowego:
\(\displaystyle{ x^{2}f(y)''''+ 2f(y)''+f(y)=0}\)
Jak zacząć ? Jaką metodę zastosować ?

Z góry dzięki
Adrian
Ostatnio zmieniony 15 sty 2021, o 23:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4071
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Nieliniowe równanie różniczkowe 4 rzędu

Post autor: Janusz Tracz »

Bez dodatkowych informacji czym jest \(\displaystyle{ f}\) niewiele można powiedzieć. Ale nawet w stosunkowo prostym przypadku, gdy \(\displaystyle{ f(y)=y}\) rozwiązanie wyraża się szeregami hipergeometrycznymi więc raczej zostają metody numeryczne.
albanczyk123456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 10 maja 2017, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdzieś
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 11 razy

Re: Nieliniowe równanie różniczkowe 4 rzędu

Post autor: albanczyk123456 »

\(\displaystyle{ x =\pm \sqrt{-\frac{2f(y)''+f(y)}{f(y)''''}} }\)
pkrwczn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 paź 2015, o 23:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 30 razy

Re: Nieliniowe równanie różniczkowe 4 rzędu

Post autor: pkrwczn »

albanczyk123456 pisze: 16 sty 2021, o 10:49 \(\displaystyle{ x =\pm \sqrt{-\frac{2f(y)''+f(y)}{f(y)''''}} }\)
Ale \(\displaystyle{ y}\) jest chyba funkcją zmiennej \(\displaystyle{ x}\).
ODPOWIEDZ