Mam do rozwiązania następujące równanie:
\(\displaystyle{ x ^{2}x''+e ^{x ^{2} } x'-2x ^{3}(x') ^{2} =0 }\)
Zrobiłam podstawienie \(\displaystyle{ x'=u}\) i \(\displaystyle{ x''= \frac{du}{dx}u }\), ale nie wiem jak dalej je rozwiązać
Rozwiązać równanie sprowadzalne do równania pierwszego rzędu
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Rozwiązać równanie sprowadzalne do równania pierwszego rzędu
Wyciągnij \(\displaystyle{ u}\) przed nawias. Masz iloczyn równy zero zatem \(\displaystyle{ u=0}\) lub \(\displaystyle{ x^2u'+e^{x^2}-2x^3u=0}\). Pierwsze równanie jest bardzo proste, a drugie to standardowe równie liniowe pierwszego stopnia: \(\displaystyle{ u'-2xu=- \frac{e^{x^2}}{x^2} }\).
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- wiek: 18
- Podziękował: 9 razy
Re: Rozwiązać równanie sprowadzalne do równania pierwszego rzędu
Dziękuję za pomoc. Mam jeszcze problem z takim przykładem :
\(\displaystyle{ x''= \frac{1}{t ^{4} } (x-tx') ^{3} }\)
Jakaś podpowiedź?
\(\displaystyle{ x''= \frac{1}{t ^{4} } (x-tx') ^{3} }\)
Jakaś podpowiedź?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Rozwiązać równanie sprowadzalne do równania pierwszego rzędu
Nie zmieniaj pytań po ich zadaniu, przed chwilą pytałaś o zupełnie inne równanie. Nie wiem co tu trzeba zrobić, podstawił bym \(\displaystyle{ u(t)=x-tx'}\) i zobaczył czy coś mi to da.