Witam, prosiłbym o sprawdzenie i pomoc w rozwiązaniu tych trzech podpunktów.
Treść zadania:
Wyznaczyć funkcje ciągłe, których transformaty Laplace’a mają postać
a) \(\displaystyle{ \frac{2s+3}{s(s ^{2}+4s+5) } = \frac{1}{s} \cdot \frac{2s+3}{(s+2) ^{2}+1 }= \frac{1}{s} \cdot ( \frac{2s+4}{(s+2) ^{2}+1} - \frac{1}{(s+2) ^{2}+1} ) }\)
korzystając ze gotowych wzorów
\(\displaystyle{ f(x) = 1 \cdot( 2 \cdot e^{-2x}\cos(x) - e^{-2x}\sin(x) )}\)
Jest to poprawne rozwiązanie?
b) \(\displaystyle{ \frac{3 s^{2} }{( s^{3}-1) ^{2} } = \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{(s-1) ^{2} } - \frac{s}{( s^{2} +s+1) ^{2} } - \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{s^{2} +s+1} }\)
tutaj nie wiem co zrobić z tym ułamkiem
\(\displaystyle{ \frac{s}{( s^{2} +s+1) ^{2} }}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{e ^{-s}}{s+1} }\)
W tym przykładzie nie wiem jak zacząć
Z góry bardzo dziękuje za pomoc
Wyznaczenie funkcji ciągłej na podstawie transformaty Laplace'a
Wyznaczenie funkcji ciągłej na podstawie transformaty Laplace'a
Ostatnio zmieniony 29 maja 2020, o 22:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Wyznaczenie funkcji ciągłej na podstawie transformaty Laplace'a
c)
Do obliczenia odwrotnej transformaty Laplace'a
\(\displaystyle{ \mathcal{L}^{-1}\left[ \frac{e^{-s}}{s+1}\right] }\)
korzystamy z drugiego twierdzenia o przesunięciu:
\(\displaystyle{ \mathcal{L}^{-1}\left[ e^{-as} F(s) \right] = f(t-a)H( t- a).}\)
\(\displaystyle{ F(s) = \frac{1}{s+1}. }\)
\(\displaystyle{ F^{-1}(s) = f(t) = e^{-t}. }\)
\(\displaystyle{ \mathcal{L}^{-1}\left[ \frac{e^{-1s}}{s+1}\right] = f(t-1)H(t-1) = e^{-(t-1)} H(t-1) = e^{-t+1}H(t-1). }\)
gdzie:
\(\displaystyle{ H( t) }\) - funkcja skokowa Heaviside'a.
Do obliczenia odwrotnej transformaty Laplace'a
\(\displaystyle{ \mathcal{L}^{-1}\left[ \frac{e^{-s}}{s+1}\right] }\)
korzystamy z drugiego twierdzenia o przesunięciu:
\(\displaystyle{ \mathcal{L}^{-1}\left[ e^{-as} F(s) \right] = f(t-a)H( t- a).}\)
\(\displaystyle{ F(s) = \frac{1}{s+1}. }\)
\(\displaystyle{ F^{-1}(s) = f(t) = e^{-t}. }\)
\(\displaystyle{ \mathcal{L}^{-1}\left[ \frac{e^{-1s}}{s+1}\right] = f(t-1)H(t-1) = e^{-(t-1)} H(t-1) = e^{-t+1}H(t-1). }\)
gdzie:
\(\displaystyle{ H( t) }\) - funkcja skokowa Heaviside'a.