Witam, mam problem z metodą Eulera i poniższym równaniem różniczkowym:
\(\displaystyle{ 𝑦(𝑥)' = − \sin(𝑥) + y}\)
Polecenie wygląda następująco:
Rozwiąż w pięciu pierwszych krokach ulepszoną metodą Eulera równanie różniczkowe z
uwzględnieniem warunku początkowego sposobem analitycznym
warunek początkowy: \(\displaystyle{ 𝑦(0) = 1, krok: ℎ = 0.1}\)
Ulepszona metoda Eulera
Ulepszona metoda Eulera
Ostatnio zmieniony 21 maja 2020, o 16:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Ulepszona metoda Eulera
Zmodyfikowana metoda Eulera
\(\displaystyle{ y' = -\sin(x) + y }\)
\(\displaystyle{ y(0) =1, \ \ h = 0,1 }\)
\(\displaystyle{ y_{n+1} = y_{n} + \frac{h}{2} \left [ f(y_{n+1}, x_{n+1})+ f(x_{n}, y_{n})\right] }\)
Dla funkcji \(\displaystyle{ f(x,y) = y - \sin(x) }\)
\(\displaystyle{ y_{n+1} = y_{n} + \frac{h}{2} \left [ y_{n+1}) - \sin(x_{n+1})+ y_{n} - \sin(x_{n}) \right] }\)
Rozwiązując to równanie względem \(\displaystyle{ y_{n+1},}\) otrzymujemy równanie iteracyjne
\(\displaystyle{ y_{n+1} = \frac{1 + \frac{h}{2}}{1 -\frac{h}{2}} y_{n} - \frac{h}{2 -h}\left[ \sin(x_{n+1}) - \sin(x_{n})\right ] = \frac{2+h}{2-h} y_{n} - \frac{h}{2-h}\left[ \sin(x_{n+1}) - \sin(x_{n}) \right], \ \ n = 0,1,2, ... }\)
Proszę wykonać ręcznie obliczenia lub opracować program na przykład w Matlab-Octave do obliczeń kolejnych wartości \(\displaystyle{ y_{n+1},\ \ n=0,1,2,...}\)
Zastosować kryterium stopu ze względu na dokładność wykonanych obliczeń.
\(\displaystyle{ y' = -\sin(x) + y }\)
\(\displaystyle{ y(0) =1, \ \ h = 0,1 }\)
\(\displaystyle{ y_{n+1} = y_{n} + \frac{h}{2} \left [ f(y_{n+1}, x_{n+1})+ f(x_{n}, y_{n})\right] }\)
Dla funkcji \(\displaystyle{ f(x,y) = y - \sin(x) }\)
\(\displaystyle{ y_{n+1} = y_{n} + \frac{h}{2} \left [ y_{n+1}) - \sin(x_{n+1})+ y_{n} - \sin(x_{n}) \right] }\)
Rozwiązując to równanie względem \(\displaystyle{ y_{n+1},}\) otrzymujemy równanie iteracyjne
\(\displaystyle{ y_{n+1} = \frac{1 + \frac{h}{2}}{1 -\frac{h}{2}} y_{n} - \frac{h}{2 -h}\left[ \sin(x_{n+1}) - \sin(x_{n})\right ] = \frac{2+h}{2-h} y_{n} - \frac{h}{2-h}\left[ \sin(x_{n+1}) - \sin(x_{n}) \right], \ \ n = 0,1,2, ... }\)
Proszę wykonać ręcznie obliczenia lub opracować program na przykład w Matlab-Octave do obliczeń kolejnych wartości \(\displaystyle{ y_{n+1},\ \ n=0,1,2,...}\)
Zastosować kryterium stopu ze względu na dokładność wykonanych obliczeń.
Ostatnio zmieniony 3 sie 2020, o 15:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.