Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć, czy to zadanie jest rozwiązane poprawnie? Czy sposób myślenia był dobry?
Wyznacz całkę szczególną równania
\(\displaystyle{ y' + x^{2}y = x^{2} \hspace{1cm} y(2) =1\\
y' + x^{2}y = 0 \\
\frac{dy}{dx} = -x^{2}y \\
\frac{dy}{y} = -x^{2}dx \\
\ln|\frac{y}{C_{1}}|=-\frac{x^{3}}{3}\\
y = C_{1} e^{-\frac{x^3}{3}}}\)
wyliczenie pochodnej:
\(\displaystyle{ y' = C_{1}'(x)e^{-\frac{x^3}{3}} + C_{1}e^{-\frac{x^3}{3}} \cdot (-x^2)}\)
podstawienie \(\displaystyle{ y}\) i \(\displaystyle{ y'}\) do \(\displaystyle{ y' + x^{2}y = x^{2}}\) :
\(\displaystyle{ C_{1}'(x)e^{-\frac{x^3}{3}} -x^2C_{1}e^{-\frac{x^3}{3}} +x^2C_{1} e^{-\frac{x^3}{3}} = x^2\\
C_{1}'(x)e^{-\frac{x^3}{3}} = x^2\\
C_{1}'(x) = \frac{x^2}{e^{-\frac{x^3}{3}}}\\
C_{1}(x)= \int x^2e^{\frac{x^3}{3}} \rightarrow \textrm{podstawienie } \frac{x^3}{3} = t \\
C_{1}(x)= \int e^tdt = e^{\frac{x^3}{3}} + C_{2}\\
\textrm{podstawiam do: }y = C_{1}(x)e^{-\frac{x^3}{3}} \\
y = (e^{\frac{x^3}{3}} + C_{2})e^{-\frac{x^3}{3}}=1+C_{2}e^{-\frac{x^3}{3}}\\
y(2) =1 \Rightarrow 1=1+C_{2}e^{-\frac{8}{3}} \\
C_{2}e^{-\frac{8}{3}}=0\\
C_{2}=0 \Rightarrow y=1}\)
Wyznacz całkę szczególną równania
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 25 mar 2020, o 18:48
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
- Podziękował: 4 razy
Wyznacz całkę szczególną równania
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2020, o 21:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa TYLKO do wyrażeń matematycznych. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Używaj LaTeXa TYLKO do wyrażeń matematycznych. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 25 mar 2020, o 18:48
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
- Podziękował: 4 razy
Re: Wyznacz całkę szczególną równania
Właśnie nie jestem teraz pewna, na końcu wyszło y=1. Czy to może być całka szczególna?
-
- Administrator
- Posty: 34444
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5218 razy
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6910
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Re: Wyznacz całkę szczególną równania
No tak tyle że wygodniej byłoby rozdzielić zmienne
\(\displaystyle{
y'+x^2y=x^2 \qquad y\left( 2\right) =1\\
y'=x^2-x^2y\\
y'=x^2\left( 1-y\right) \\
\frac{\mbox{d}y}{y-1} =-x^2\mbox{d}x\\
\ln{\left| y-1\right| }=- \frac{x^3}{3} +\ln{C_{1}}\\
y-1=C_{1}e^{- \frac{x^3}{3}}\\
y=1+C_{1}e^{- \frac{x^3}{3}}\\
1=1+C_{1}e^{-\frac{8}{3}}\\
0=C_{1}e^{-\frac{8}{3}}\\
C_{1}=0\\
}\)
\(\displaystyle{
y'+x^2y=x^2 \qquad y\left( 2\right) =1\\
y'=x^2-x^2y\\
y'=x^2\left( 1-y\right) \\
\frac{\mbox{d}y}{y-1} =-x^2\mbox{d}x\\
\ln{\left| y-1\right| }=- \frac{x^3}{3} +\ln{C_{1}}\\
y-1=C_{1}e^{- \frac{x^3}{3}}\\
y=1+C_{1}e^{- \frac{x^3}{3}}\\
1=1+C_{1}e^{-\frac{8}{3}}\\
0=C_{1}e^{-\frac{8}{3}}\\
C_{1}=0\\
}\)