Dzień dobry na mechanice coraz więcej równań różniczkowych pojawia i przestaje sobie radzić zwłaszcza że nie mieliśmy wcześniej żadnych metod ich obliczania wprowadzonych ;( W czasie wielkanocy zamierzam samodzielnie nadrobić żeby chociaż podstawy łapać a tymczasem proszę o pomoc:
Pierwsze z którym sobie samodzielnie nie poradziłem to:
\(\displaystyle{ m\dot{x}^{2}+kx^{2}=2c}\) (1) gdzie k i c są stałymi i \(\displaystyle{ k<0}\)
równanie różniczkowe
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4076
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: równanie różniczkowe
Zacznijmy od przekształcenia
\(\displaystyle{ m\dot{x}^{2}+kx^{2}=2c}\)
\(\displaystyle{ \dot{x}^{2}+ \frac{k}{m} x^{2}= \frac{2c}{m} }\)
niech \(\displaystyle{ \frac{k}{m} = a}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{2c}{m} =b}\)
\(\displaystyle{ \dot{x}^{2}+ a x^{2}= b }\)
\(\displaystyle{ \dot{x}^{2}= b-a x^{2} }\)
zatem
\(\displaystyle{ \dot{x}= \pm \sqrt{b-a x^{2} } }\)
wszystko więc opiera się o znak stałych \(\displaystyle{ a,b}\). Czyli bez sprecyzowania dokładnie jakie znaki mają \(\displaystyle{ m,k,c}\) można jedynie dumać. A nie chce nic zakładać bo skoro piszesz, że \(\displaystyle{ k<0}\) to \(\displaystyle{ m<0}\) też mnie nie zdziwi. Tak czy inaczej (o ile \(\displaystyle{ b<0}\) i \(\displaystyle{ a>0}\)) to sprowadzi się to do jakiegoś podstawiania Eulera czy \(\displaystyle{ \tg x}\) czy jakiejś hiperbolicznej funkcji bo
\(\displaystyle{ \dot{x}= \pm \sqrt{b-a x^{2} } }\)
\(\displaystyle{ \frac{ \dd x }{\sqrt{b-a x^{2} }} = \pm \dd t }\)
\(\displaystyle{ \int \frac{ \dd x }{\sqrt{b-a x^{2} }} = \pm \int \dd t }\)
to jest gotowa całka do policzenia, czeka jedynie na dookreślenia znaku stałych.
PS \(\displaystyle{ 1)}\) Na mechanice często nie trzeba rozwiązywać analitycznie równań wystarczy zapisać ich postać. \(\displaystyle{ 2)}\) Skąd to równanie? Z jakiegoś modelu? Skąd te nieliniowości \(\displaystyle{ x^2}\) itd? Skąd założenie, że \(\displaystyle{ k<0}\) (ja wiem, że matematyka...) ale skoro to mechanika to \(\displaystyle{ k}\) to pewnie jakaś sprężystość?
\(\displaystyle{ m\dot{x}^{2}+kx^{2}=2c}\)
\(\displaystyle{ \dot{x}^{2}+ \frac{k}{m} x^{2}= \frac{2c}{m} }\)
niech \(\displaystyle{ \frac{k}{m} = a}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{2c}{m} =b}\)
\(\displaystyle{ \dot{x}^{2}+ a x^{2}= b }\)
\(\displaystyle{ \dot{x}^{2}= b-a x^{2} }\)
zatem
\(\displaystyle{ \dot{x}= \pm \sqrt{b-a x^{2} } }\)
wszystko więc opiera się o znak stałych \(\displaystyle{ a,b}\). Czyli bez sprecyzowania dokładnie jakie znaki mają \(\displaystyle{ m,k,c}\) można jedynie dumać. A nie chce nic zakładać bo skoro piszesz, że \(\displaystyle{ k<0}\) to \(\displaystyle{ m<0}\) też mnie nie zdziwi. Tak czy inaczej (o ile \(\displaystyle{ b<0}\) i \(\displaystyle{ a>0}\)) to sprowadzi się to do jakiegoś podstawiania Eulera czy \(\displaystyle{ \tg x}\) czy jakiejś hiperbolicznej funkcji bo
\(\displaystyle{ \dot{x}= \pm \sqrt{b-a x^{2} } }\)
\(\displaystyle{ \frac{ \dd x }{\sqrt{b-a x^{2} }} = \pm \dd t }\)
\(\displaystyle{ \int \frac{ \dd x }{\sqrt{b-a x^{2} }} = \pm \int \dd t }\)
to jest gotowa całka do policzenia, czeka jedynie na dookreślenia znaku stałych.
PS \(\displaystyle{ 1)}\) Na mechanice często nie trzeba rozwiązywać analitycznie równań wystarczy zapisać ich postać. \(\displaystyle{ 2)}\) Skąd to równanie? Z jakiegoś modelu? Skąd te nieliniowości \(\displaystyle{ x^2}\) itd? Skąd założenie, że \(\displaystyle{ k<0}\) (ja wiem, że matematyka...) ale skoro to mechanika to \(\displaystyle{ k}\) to pewnie jakaś sprężystość?
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: równanie różniczkowe
Jak skończę obecne zadanie to przeanalizuje i ew się o coś dopytam a tymczasem szybko odpowiem na postscriptum.
Zatem wyliczyłem potencjał. \(\displaystyle{ v=\frac{1}{2}kx^{2}}\)
znalazłem jakieś parametry ruchu z użyciem zasady zachowanie energii oraz z użyciem równania oscylatora (w jednym z poprzednich zadań podali jego wygląd i rozwiązanie co wykorzystałem do znalezienie równań ruchu przy dodatnim \(\displaystyle{ k}\)
Przy ujemnym zaczęły się schody. Jedyny rozsądny parametr który potrafię wysnuć z zasad zachowania to minimalna prędkość potrzebna do przekroczenia szczytu potencjału. Trochę mało jak na takie polecenie. Wtedy zrozumiałem że prawdopodobnie mieliśmy policzyć całkę energii zamiast korzystać z równań oscylatora (do czego też mam wątpliwości przez ujemne k nie można normalnie podstawić \(\displaystyle{ \omega^{2}}\) a podstawiając z minusem mam postać której rozwiązania nie znam :p póki nie ogarnę rr to mam bardzo ograniczoną możliwość modyfikowania równań)
Zatem zostałem z równaniem \(\displaystyle{ E=T+V=\frac{1}{2}(mv^{2}+kx^{2})=const}\), coś tam kombinowałem w strzelanie ale to \(\displaystyle{ 2c }\)mocno utrudniało. Bo bez niego odpowiednia potęga eksponensa załatwiała chyba sprawę i ot cała historia
Podsumowując nwm czym jest \(\displaystyle{ k}\) w tym przypadku. Bo sprężyna raczej nie działa tak jak wskazuje wykres takiego potencjału (o ile dobrze go rozumiem
Tak czy inaczej dziękuję za pomoc
Masz na myśli że polecenia brzmią znaleźć równanie xxx?Janusz Tracz pisze: ↑2 kwie 2020, o 19:33 PS \(\displaystyle{ 1)}\) Na mechanice często nie trzeba rozwiązywać analitycznie równań wystarczy zapisać ich postać.
Polecenie brzmiałoJanusz Tracz pisze: ↑2 kwie 2020, o 19:33 \(\displaystyle{ 2)}\) Skąd to równanie? Z jakiegoś modelu? Skąd te nieliniowości \(\displaystyle{ x^2}\) itd? Skąd założenie, że \(\displaystyle{ k<0}\) (ja wiem, że matematyka...) ale skoro to mechanika to \(\displaystyle{ k}\) to pewnie jakaś sprężystość?
Ukryta treść:
znalazłem jakieś parametry ruchu z użyciem zasady zachowanie energii oraz z użyciem równania oscylatora (w jednym z poprzednich zadań podali jego wygląd i rozwiązanie co wykorzystałem do znalezienie równań ruchu przy dodatnim \(\displaystyle{ k}\)
Przy ujemnym zaczęły się schody. Jedyny rozsądny parametr który potrafię wysnuć z zasad zachowania to minimalna prędkość potrzebna do przekroczenia szczytu potencjału. Trochę mało jak na takie polecenie. Wtedy zrozumiałem że prawdopodobnie mieliśmy policzyć całkę energii zamiast korzystać z równań oscylatora (do czego też mam wątpliwości przez ujemne k nie można normalnie podstawić \(\displaystyle{ \omega^{2}}\) a podstawiając z minusem mam postać której rozwiązania nie znam :p póki nie ogarnę rr to mam bardzo ograniczoną możliwość modyfikowania równań)
Zatem zostałem z równaniem \(\displaystyle{ E=T+V=\frac{1}{2}(mv^{2}+kx^{2})=const}\), coś tam kombinowałem w strzelanie ale to \(\displaystyle{ 2c }\)mocno utrudniało. Bo bez niego odpowiednia potęga eksponensa załatwiała chyba sprawę i ot cała historia
Podsumowując nwm czym jest \(\displaystyle{ k}\) w tym przypadku. Bo sprężyna raczej nie działa tak jak wskazuje wykres takiego potencjału (o ile dobrze go rozumiem
Tak czy inaczej dziękuję za pomoc
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4076
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: równanie różniczkowe
Tak. Czasami (to zależy od prowadzącego) wystarczy napisanie równanie różniczkowego bez konieczności jego rozwiązania. Oczywiście nie twierdzę, że u Ciebie tak musi być ale z mojej praktyki wynika, że ma kursie mechaniki przy temacie związanym z drganiami wystarczyło ułożyć odpowiednie równanie lub układ równań. Podobnie z mechaniką analityczną gdzie zadanie kończyło się wyznaczeniem równania Lagrange'a i doprowadzeniu do układu równań najczęściej (choć to akurat zrozumiał bo często równania były nieliniowe).Masz na myśli że polecenia brzmią znaleźć równanie xxx?
Jeśli o zadanie chodzi to się nie wypowiem bo się nie znam na tym.Zatem wyliczyłem potencjał \(\displaystyle{ v=...}\)