Stosując transformatę Laplace'a rozwiązać równanie: \(\displaystyle{ y"+y=\sin(t)}\).
Koryrzystając z właściwości transformaty doszłam do takiego równania \(\displaystyle{ Y(s)=s^3 + 2s^2 + s + 3 }\) gdzie \(\displaystyle{ Y(s)=L({y(t)})}\) niestety dalej nie wiem jak wyznaczyć \(\displaystyle{ y(t)}\) czyli wyznaczyć transformatę odwrotną do \(\displaystyle{ s^3 + 2s^2 + s + 3 }\). W jaki sposób można to rozwiązać?
Transformata Laplace'a
Transformata Laplace'a
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2020, o 14:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Transformata Laplace'a
\(\displaystyle{ y'' + y = \sin(t)}\)
\(\displaystyle{ \mathcal{L}[ y'' +y ] = \mathcal{L}[\sin(t)] }\)
\(\displaystyle{ s^2 Y + Y =\frac{1}{s^2 +1} }\)
\(\displaystyle{ Y(s^2 +1) = \frac{1}{s^2 +1} }\)
\(\displaystyle{ Y = \frac{1}{(s^2 +1)^2} }\)
Proszę znaleźć odwrotną transformatę rozkładając transformatę \(\displaystyle{ Y }\) na sumę dwóch ułamków prostych.
\(\displaystyle{ \mathcal{L}[ y'' +y ] = \mathcal{L}[\sin(t)] }\)
\(\displaystyle{ s^2 Y + Y =\frac{1}{s^2 +1} }\)
\(\displaystyle{ Y(s^2 +1) = \frac{1}{s^2 +1} }\)
\(\displaystyle{ Y = \frac{1}{(s^2 +1)^2} }\)
Proszę znaleźć odwrotną transformatę rozkładając transformatę \(\displaystyle{ Y }\) na sumę dwóch ułamków prostych.
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2020, o 20:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Re: Transformata Laplace'a
@ janusz47
Jeśli rozkład na sumę ułamków prostych to nad zespolonymi bo nad rzeczywistymi się już nie da rozłożyć
Jeśli nie chcemy rozkładać nad zespolonymi to widzę dwa pomysły
1. Twierdzenie Borela czyli obliczenie splotu
\(\displaystyle{ \sin\left( t\right)*\sin\left( t\right)= \int_{0}^{t}\sin{\left( \tau\right)}\sin{\left( t-\tau\right) } \dd \tau }\)
2.
Zapisanie obrazu tak aby można było skorzystać s twierdzenia o różniczkowaniu obrazu
\(\displaystyle{ \mathcal{L}\left\{ tf\left( t\right) \right\} =-\frac{ \dd }{ \dd s}F\left( s\right) }\)
\(\displaystyle{ \frac{ \dd }{ \dd s} \frac{1}{s^2+1}=\frac{-2s}{\left( s^2+1\right)^2 } \\
\frac{ \dd }{ \dd s} \frac{s}{s^2+1}= \frac{1 \cdot \left( s^2+1\right)-2s \cdot s }{\left( s^2+1\right)^2}\\
\frac{ \dd }{ \dd s} \frac{s}{s^2+1}=-\frac{s^2-1}{\left( s^2+1\right)^2}\\
\mathcal{L}\left\{ t\cos{t}-\sin{t}\right\} =\frac{\left( s^2-1\right) -\left( s^2+1\right) }{\left( s^2+1\right)^2}\\
\mathcal{L}\left\{ -\frac{1}{2}\left(t\cos{t}-\sin{t} \right) \right\} = \frac{1}{\left( s^2+1\right)^2}\\
}\)
Na ogół więcej zabawy będzie z różniczkowaniem obrazu niż z liczeniem splotu
Jeśli rozkład na sumę ułamków prostych to nad zespolonymi bo nad rzeczywistymi się już nie da rozłożyć
Jeśli nie chcemy rozkładać nad zespolonymi to widzę dwa pomysły
1. Twierdzenie Borela czyli obliczenie splotu
\(\displaystyle{ \sin\left( t\right)*\sin\left( t\right)= \int_{0}^{t}\sin{\left( \tau\right)}\sin{\left( t-\tau\right) } \dd \tau }\)
2.
Zapisanie obrazu tak aby można było skorzystać s twierdzenia o różniczkowaniu obrazu
\(\displaystyle{ \mathcal{L}\left\{ tf\left( t\right) \right\} =-\frac{ \dd }{ \dd s}F\left( s\right) }\)
\(\displaystyle{ \frac{ \dd }{ \dd s} \frac{1}{s^2+1}=\frac{-2s}{\left( s^2+1\right)^2 } \\
\frac{ \dd }{ \dd s} \frac{s}{s^2+1}= \frac{1 \cdot \left( s^2+1\right)-2s \cdot s }{\left( s^2+1\right)^2}\\
\frac{ \dd }{ \dd s} \frac{s}{s^2+1}=-\frac{s^2-1}{\left( s^2+1\right)^2}\\
\mathcal{L}\left\{ t\cos{t}-\sin{t}\right\} =\frac{\left( s^2-1\right) -\left( s^2+1\right) }{\left( s^2+1\right)^2}\\
\mathcal{L}\left\{ -\frac{1}{2}\left(t\cos{t}-\sin{t} \right) \right\} = \frac{1}{\left( s^2+1\right)^2}\\
}\)
Na ogół więcej zabawy będzie z różniczkowaniem obrazu niż z liczeniem splotu
Ostatnio zmieniony 18 mar 2021, o 15:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.