Witam mam pytanie dotyczące zadania:
Rozwiązując zagadnienie brzegowe początkowe:
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^{4}u }{ \partial x^{4}} +a^{2} \frac{ \partial ^{2}u }{ \partial t^{2} }=0 \ }\)
\(\displaystyle{ u(0,x)= \frac{2 \pi }{l}x}\) dla \(\displaystyle{ x \in (0,l)}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial u}{ \partial t}(0,x)=0 }\) dla \(\displaystyle{ x \in (0,l)}\)
\(\displaystyle{ u(t,0)=\frac{ \partial u}{ \partial x}(t,0)=0,\ u(t,l)= \frac{ \partial ^{2}u }{ \partial x^{2}}(t,l) =0,\ t>0}\)
metodą Fouriera otrzymujemy do rozwiązania układ równań zwyczajnych ...
Potrafię dojść do rozwiązania zastanawiam się jednak czy tą metodę można zastosować dla tego równania czy funkcja \(\displaystyle{ u(0,x)= \frac{2 \pi }{l}x}\) nie powinna być \(\displaystyle{ u(0,x)= \sin\frac{2 \pi }{l}x}\) ? Proszę o podpowiedź
Równania rózniczkowe czastkowe - metoda Fouriera2
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 8 sty 2016, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Równania rózniczkowe czastkowe - metoda Fouriera2
Ostatnio zmieniony 28 lut 2020, o 20:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 8 sty 2016, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Re: Równania rózniczkowe czastkowe - metoda Fouriera2
Podam pełną treść zadania
Rozwiązując zagadnienie brzegowe początkowe:
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^{4}u }{ \partial x^{4}} +a^{2} \frac{ \partial ^{2}u }{ \partial t^{2} }=0 \ }\)
\(\displaystyle{ u(0,x)= \frac{2 \pi }{l}x}\) dla \(\displaystyle{ x \in (0,l)}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial u}{ \partial t}(0,x)=0 }\) dla \(\displaystyle{ x \in (0,l)}\)
\(\displaystyle{ u(t,0)=\frac{ \partial u}{ \partial x}(t,0)=0,\ u(t,l)= \frac{ \partial ^{2}u }{ \partial x^{2}}(t,l) =0,\ t>0}\)
metodą Fouriera otrzymujemy do rozwiązania układ równań zwyczajnych ...
A. metody nie da się zastosować do powyższego równania
B. \(\displaystyle{ X^{4} + \frac{ λ^{2} }{ a^{2} } X=0}\) z warunkami \(\displaystyle{ X(0)=X'(0)=0, X(l)=X'(l)=0}\) oraz \(\displaystyle{ T''+λ ^{2}T=0 }\)
C. \(\displaystyle{ X^{4} - λ^{4} X=0}\) z warunkami \(\displaystyle{ X(0)=X'(0)=0, X(l)=X''(l)=0}\) oraz \(\displaystyle{ T''+ \frac{λ ^{4}}{ a^{2} } T=0 }\)
D. \(\displaystyle{ X^{4} - λ^{4} X=0}\) z warunkami \(\displaystyle{ X(0)=0, X(l)=0}\) oraz \(\displaystyle{ T''+ \frac{λ ^{4}}{ a^{2} } T=0 }\)
E. Wymienione odpowiedzi są błędne.
Rozwiązując równanie i przyrównując obie strony do \(\displaystyle{ λ^{4}}\) wychodzi mi że odpowiedź C jest prawidłowa czy w tego typu zadaniu ma więc znaczenie czy funkcja jest z sinusem ?
Rozwiązując zagadnienie brzegowe początkowe:
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^{4}u }{ \partial x^{4}} +a^{2} \frac{ \partial ^{2}u }{ \partial t^{2} }=0 \ }\)
\(\displaystyle{ u(0,x)= \frac{2 \pi }{l}x}\) dla \(\displaystyle{ x \in (0,l)}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial u}{ \partial t}(0,x)=0 }\) dla \(\displaystyle{ x \in (0,l)}\)
\(\displaystyle{ u(t,0)=\frac{ \partial u}{ \partial x}(t,0)=0,\ u(t,l)= \frac{ \partial ^{2}u }{ \partial x^{2}}(t,l) =0,\ t>0}\)
metodą Fouriera otrzymujemy do rozwiązania układ równań zwyczajnych ...
A. metody nie da się zastosować do powyższego równania
B. \(\displaystyle{ X^{4} + \frac{ λ^{2} }{ a^{2} } X=0}\) z warunkami \(\displaystyle{ X(0)=X'(0)=0, X(l)=X'(l)=0}\) oraz \(\displaystyle{ T''+λ ^{2}T=0 }\)
C. \(\displaystyle{ X^{4} - λ^{4} X=0}\) z warunkami \(\displaystyle{ X(0)=X'(0)=0, X(l)=X''(l)=0}\) oraz \(\displaystyle{ T''+ \frac{λ ^{4}}{ a^{2} } T=0 }\)
D. \(\displaystyle{ X^{4} - λ^{4} X=0}\) z warunkami \(\displaystyle{ X(0)=0, X(l)=0}\) oraz \(\displaystyle{ T''+ \frac{λ ^{4}}{ a^{2} } T=0 }\)
E. Wymienione odpowiedzi są błędne.
Rozwiązując równanie i przyrównując obie strony do \(\displaystyle{ λ^{4}}\) wychodzi mi że odpowiedź C jest prawidłowa czy w tego typu zadaniu ma więc znaczenie czy funkcja jest z sinusem ?
Ostatnio zmieniony 1 mar 2020, o 20:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Równania rózniczkowe czastkowe - metoda Fouriera2
Dla poprawności sformułowania zagadnienia brzegowego początkowego i jego rozwiązania - ma znaczenie.
Dla rozwiązania testu - nie ma znaczenia
Jest to zagadnienie drgań pręta z zamocowanymi (sztywnymi) końcami.
Metoda Fouriera
Szukamy rozwiązania w postaci
\(\displaystyle{ u(x,t) = X(x)[A \sin(\omega t)+ B\cos(\omega t)] }\)
Równanie charakterystyczne
\(\displaystyle{ X^{(4)} - \omega^2 X = 0 }\)
Rozwiązanie ogólne równania
\(\displaystyle{ X(x) = C\cos(\sqrt{\omega}x ) + D\sin( \sqrt{\omega}x) + E \cosh(\sqrt{\omega}x) + F \sinh(\sqrt{\omega}x) }\)
stałe \(\displaystyle{ C, \ \ D, \ \ E, \ \ F }\) wyznaczamy z warunków początkowo-brzegowych.
Na podstawie postaci równania charakterystycznego
Odpowiedź C - masz rację
Dla rozwiązania testu - nie ma znaczenia
Jest to zagadnienie drgań pręta z zamocowanymi (sztywnymi) końcami.
Metoda Fouriera
Szukamy rozwiązania w postaci
\(\displaystyle{ u(x,t) = X(x)[A \sin(\omega t)+ B\cos(\omega t)] }\)
Równanie charakterystyczne
\(\displaystyle{ X^{(4)} - \omega^2 X = 0 }\)
Rozwiązanie ogólne równania
\(\displaystyle{ X(x) = C\cos(\sqrt{\omega}x ) + D\sin( \sqrt{\omega}x) + E \cosh(\sqrt{\omega}x) + F \sinh(\sqrt{\omega}x) }\)
stałe \(\displaystyle{ C, \ \ D, \ \ E, \ \ F }\) wyznaczamy z warunków początkowo-brzegowych.
Na podstawie postaci równania charakterystycznego
Odpowiedź C - masz rację