Witam, mam do rozwiązania takie równanie i nie rozumiem tego zapisu: \begin{cases} \frac{dy _{3}}{y} = y _{3} \end{cases} dlaczego ta różniczka nie ma dx? Chyba nie jest to błąd bo mam 3 zadania zapisane w ten sam sposób. Przeszukałem cały internet i nie mogłem natrafić na podobny zapis. Proszę o pomoc.
\begin{cases} \frac{dy _{1}}{dx} = 3y _{1} + 2y _{2} - y _{3} \\ \frac{dy _{2}}{dx} = 2y _{2} + y _{3} \\ \frac{dy _{3}}{y} = y _{3} \end{cases}
WP: \begin{cases} y _{1}(0) = 1 \\ y _{2}(0) = 1 \\ y _{3}(0) = -1 \end{cases}
Równanie różniczkowe dziwny zapis
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Równanie różniczkowe dziwny zapis
Sądzę, że to tylko błąd w druku i miało być:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{dy _{1}}{dx} = 3y _{1} + 2y _{2} - y _{3} \\ \frac{dy _{2}}{dx} = 2y _{2} + y _{3} \\ \frac{dy _{3}}{dx} = y _{3} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{dy _{1}}{dx} = 3y _{1} + 2y _{2} - y _{3} \\ \frac{dy _{2}}{dx} = 2y _{2} + y _{3} \\ \frac{dy _{3}}{dx} = y _{3} \end{cases}}\)