Równanie rln

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Indifferentiable
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 30 lip 2019, o 01:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Równanie rln

Post autor: Indifferentiable »

Rozwiązać równanie: \(\displaystyle{ x^{(5)}+x^{(3)}=t+2e^{-t}}\).

Rozwiązuję równanie niejednorodne.
\(\displaystyle{ r^3(r^2+1)=0}\)
\(\displaystyle{ r_{1,2,3}=0, r_4=i, r_5=-i}\)

Czy rozwiązanie ogólne równania jednorodnego będzie wyglądało tak?:
\(\displaystyle{ y=C_1+C_2t+C_3t^2+C_4\sin{t}+C_5\cos{t}}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Równanie rln

Post autor: Premislav »

Zgadza się. Następnie wygodnie będzie użyć metody przewidywania.
Metoda przewidywania dla równań różniczkowych liniowych
ODPOWIEDZ