Oblicz całkę

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
olczis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 22 lis 2018, o 22:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Oblicz całkę

Post autor: olczis »

\(\displaystyle{ \int x^3 \cdot \sqrt{(2+x^2)}}\)
zastosowałam tutaj metodę przez podstawianie gdzie
\(\displaystyle{ t = (2+x^2) \\
\dd t = 2x \dd x}\)

jednak mamy wczesniej \(\displaystyle{ x^3}\)
więc spróbowałam podstawieniem
\(\displaystyle{ t = \sqrt{(2+x^2)} \\
\dd t = \frac{1}{2} \cdot (2+x^2) \cdot 2x \dd x}\)

niestety brak dalszych pomysłów :(
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Oblicz całkę

Post autor: Dasio11 »

olczis pisze: 24 gru 2019, o 14:38 \(\displaystyle{ \int x^3 \cdot \sqrt{(2+x^2)}}\)
zastosowałam tutaj metodę przez podstawianie gdzie
\(\displaystyle{ t = (2+x^2) \\
\dd t = 2x \dd x}\)
To dobry sposób, bo

\(\displaystyle{ x^3 \cdot \sqrt{2+x^2} \, \dd x = \frac{1}{2} x^2 \cdot \sqrt{2+x^2} \cdot 2x \, \dd x = \frac{1}{2} (t-2) \sqrt{t} \, \dd t}\)
ODPOWIEDZ