Równanie różniczkowe-pomoc/podpowiedź

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Etegran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 gru 2019, o 00:36
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 2 razy

Równanie różniczkowe-pomoc/podpowiedź

Post autor: Etegran »

Witam, proszę uprzejmie o pomoc przy rozwiązaniu tego równania: \(\displaystyle{ \frac{ \dd Fa}{ \dd Fi} =- \frac{t}{k} }\). Wiem, że rozwiązaniem tego równania jest wyrażenie: \(\displaystyle{ \frac{Fa}{Fi}= 1-e^{ \frac{-t}{k} } }\). Dodatkowo jest informacja, że dla \(\displaystyle{ t=0 \frac{Fa}{Fi} \rightarrow 0, t \rightarrow \infty \frac{Fa}{Fi} \rightarrow 1 }\)
ODPOWIEDZ