Witam,
Mam problem z następującym równaniem \(\displaystyle{ y''x\ln x=y'}\) gdzie \(\displaystyle{ y=y(x)}\). Mógłby ktoś dać jakąś podpowiedź?
Rozwiąż rownanie
Rozwiąż rownanie
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2019, o 15:36 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Rozwiąż rownanie
Tak,
\(\displaystyle{ \displaystyle{\frac{y''}{y'}}=\displaystyle{\frac{1}{x\ln x}}}\) i scałkuj to stronami. Trzeba jeszcze uważać na przypadek \(\displaystyle{ y'\equiv 0}\), który rozważamy oddzielnie.
\(\displaystyle{ \displaystyle{\frac{y''}{y'}}=\displaystyle{\frac{1}{x\ln x}}}\) i scałkuj to stronami. Trzeba jeszcze uważać na przypadek \(\displaystyle{ y'\equiv 0}\), który rozważamy oddzielnie.
Re: Rozwiąż rownanie
Jak obliczyć całkę po lewej stronie?
Prawa to po prostu \(\displaystyle{ \ln|\ln x| +C}\), a lewa \(\displaystyle{ \frac{y'}{y}}\)?
Prawa to po prostu \(\displaystyle{ \ln|\ln x| +C}\), a lewa \(\displaystyle{ \frac{y'}{y}}\)?
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2019, o 15:37 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .