Wyznacz krzywe ortogonalne do rodziny krzywych \(\displaystyle{ xy e^{ x^{2} } =c}\)
Policzyłam pochodną:
\(\displaystyle{ (y+xy')e^{ x^{2} }+(2x^2)ye^{ x^{2} }=0}\)
Wychodzi postać:
\(\displaystyle{ y'= \frac{y \cdot (-2x^2-1)}{x}}\)
Co z tym dalej zrobić?
Krzywe ortogonalne
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 11 lut 2017, o 20:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Krzywe ortogonalne
Ostatnio zmieniony 1 lip 2019, o 17:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Krzywe ortogonalne
Zamiast \(\displaystyle{ y'}\) podstawiasz \(\displaystyle{ - \frac{1}{y'}}\) i rozwiązujesz tak powstałe równanie różniczkowe.