Cześć, mam problem z funkcją Greena. Zagadnienie Sturma-Liouville'a rozumiem bezproblemowo, ale nie potrafię zabrać się za funkcję Greena.
Polecenie zadania mam następujące: Znajdź postać jawną oraz reprezentację spektralną funkcji Greena:
\(\displaystyle{ \left[\frac{d^{2}}{dx^{2}}+\lambda\right]G\left(\lambda,x,x'\right)=\delta\left(x-x'\right)}\)
\(\displaystyle{ 0 \le x,x' \le L}\)
\(\displaystyle{ G\left(\lambda,0,x'\right)=0\hspace{5mm}G_{x}'\left(\lambda,L,x'\right)=0}\)
Mógłbym prosić o wskazówki co do rozwiązywania? Albo jakiś przykład do analogicznego przeanalizowania?
Postać jawna funkcji Greena
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 2 cze 2018, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska Kraina
- Podziękował: 5 razy
Postać jawna funkcji Greena
Ostatnio zmieniony 18 cze 2019, o 10:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.