Narysuj wykres

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Valarauco
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 sty 2019, o 15:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Narysuj wykres

Post autor: Valarauco »

Narysować wykres:
a) \(\displaystyle{ x' = ax \quad \text{ dla }x(0) = 1\text{ i }a = 0}\)
b) \(\displaystyle{ x' = ax \quad \text{ dla }x(0) = 1\text{ i }a = -1}\)

jak się za to zabrać?
Ostatnio zmieniony 11 cze 2019, o 21:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4079
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1396 razy

Re: Narysuj wykres

Post autor: Janusz Tracz »

W a) podstaw po prostu \(\displaystyle{ a}\) do tego równania. Dostaniesz \(\displaystyle{ x'=0}\) wiesz co to oznacza? Poza tym masz jeszcze informację, że \(\displaystyle{ x(0)=1}\) to też się przyda.

W b) rozwiąż równie różniczkowe \(\displaystyle{ x'=-x}\) zapisując je w postaci \(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}x }{x}=- \mbox{d}t}\) powinno skojarzyć Ci się w jako sposób to zrobić.
ODPOWIEDZ